Elefant africà de sabana

Loxodonta africana

L’elefant africà, que arriba als 4 m d’alçada i pot ultrapassar els 6.000 kg de pes, és el més gran dels mamífers terrestres. Viu en grups que es mouen sota la direcció d’una femella adulta, tant a les sabanes com a les selves de quasi tot Àfrica al sud del Sàhara.

 

Les matances incontrolades a causa del comerç d’ivori han provocat que avui es trobi en greu perill d’extinció, malgrat que el tràfic d’aquest material està estrictament regulat de manera internacional.

Breeding program

EPP - Zoo Barcelona

Hàbitat Natural

Bona part d’Àfrica al sud del Sàhara.

Elefant africà de sabana - Zoo Barcelona
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Vulnerable

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Proboscidea
Família
Elephantidae

Característiques físiques

2800-7500 kg
Birth Weight: 120-130 kg
600-750 cm
fins a 80 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Sabana
Vida social
Gregària
Alimentació
Herbívora

Reproducció

Gestació
640-660
Dies
Cria
1

Descobreix com són

Biologia

Descripció

L’elefant africà és el més gran dels mamífers terrestres. La característica principal és la possessió d'una trompa llarga i musculosa formada per la fusió del nas i el llavi superior, que té funció olfactiva, tàctil i prènsil. Els incisius superiors es prolonguen extraordinàriament i constitueixen les típiques defenses, erròniament denominades ullals, molt més desenvolupades en el cas dels mascles. En alguns exemplars arriben a mesurar més de 3 m de llargària i a pesar més de 100 kg.

 

L'elefant africà es diferencia de l'altra espècie d'elefant que existeix, l'asiàtic, en la forma de l'esquena, que és còncava; en la grandària de les orelles, més grans que la resta del cap, i en els dos lòbuls en els quals acaba l'extrem de la trompa. Una altra diferència entre les dues espècies és que els ullals de la majoria de femelles d'elefant asiàtic no són visibles més enllà dels llavis.

 

A més, els elefants africans de selva i els asiàtics acostumen a tenir cinc dits a les potes davanteres i quatre a les posteriors, mentre que l'elefant africà de sabana sol tenir només quatre dits a les potes anteriors i tres a les posteriors.

Hàbitat

Sabanes arbrades, sabanes obertes, planes herbàcies, grans deltes, valls fluvials, regions semidesèrtiques i fins i tot deserts.

Alimentació

D’alimentació herbívora molt generalista, poden consumir tota mena d’herbes, fulles d’arbres i arbusts, arrels, tubercles, llavors, fruits o escorça d’arbres segons la disponibilitat. Poden ingerir més de 200 kg de matèria vegetal en un dia i beure també més de 100 litres diaris d’aigua.

Reproducció

La gestació dura uns 22 mesos i normalment en neix una sola cria, d’un metre d’alçada i uns 100 kg de pes, que és vigilada i cuidada per tots els membres del grup. Els petits mamen durant més de dos anys i arriben a la pubertat al voltant dels 12 anys, moment en què es poden separar del grup original. Normalment viuen entre 60 i 70 anys.

Conducta

Animals molt sociables, viuen en ramats matriarcals de 20 a 50 individus, sota la direcció d’una femella adulta. Els mascles vells acostumen a ser solitaris i només s'aproximen als grups matriarcals durant l'època de reproducció.

 

Són animals molt mòbils, sembla que es desplacen a la recerca d’aliment i aigua, que caminen normalment a uns 4-6 km/h, encara que poden mantenir el doble d'aquesta velocitat durant hores si cal. Tanmateix, quan fugen o carreguen contra un enemic poden assolir més de 40 km/h.

Estatus i programes de conservació

Les matances incontrolades d'elefants a causa del comerç d'ivori han provocat que en l’actualitat es trobin en greu perill d'extinció, malgrat estar protegits a l’interior de nombrosos parcs i altres reserves africanes i estar totalment prohibit internacionalment el tràfic d’ivori.