Guacamai blau

Ara ararauna

El guacamai blau és un habitant típic de les selves plujoses i les terres pantanoses, des de l’est de Panamà i l’illa de Trinitat fins al Paraguai i el sud del Brasil. Actualment només és comú a les regions més remotes de la seva àrea de distribució i ha desaparegut o resulta molt escàs a les zones més accessibles. S’alimenta de llavors i fruites.

Hàbitat Natural

Des de l'est de Panamà i l'illa de Trinitat fins a Paraguai i el sud de Brasil.

Des de l'est de Panamà i l'illa de Trinitat fins a Paraguai i el sud de Brasil.
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Preocupació menor

Taxonomia

Classe
Aves
Ordre
Psittaciformes
Família
Psittacidae

Característiques físiques

995-1380
Pes en néixer:
80-86
Més de 20 anys

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Gregària
Alimentació
Frugívora

Reproducció

Gestació
25-30
Dies
Cria
1 a 3

Descobreix com són

Biologia

Descripció

El guacamai blau és un ocell que pot arribar a mesurar més de 85 cm de llargada, de la família dels psitàcids, que es caracteritza pel color blau del plomatge arreu, a excepció del coll i el pit de color groc, les galtes i la cara de color blanc, la gola negra i el front verdós. És un ocell força gran i robust, tot i que la cua extremadament llarga li dóna una aparença molt més gràcil de la que en realitat té.

Hàbitat

El guacamai blau és un habitant típic de la selva plujosa i també d’altres tipus de boscos més secs de l’Amèrica del Sud, des de l’est del Panamà i l’illa de Trinitat fins al Paraguai i el sud del Brasil.

Alimentació

L’alimentació és frugívora i granívora: menja gra, llavors, fruits secs i diferents tipus de fruita fresca.

Reproducció

La maduresa sexual s’assoleix als 4 o 5 anys. És un animal monògam i la majoria de parelles resten juntes durant molts anys, sovint tota la vida. Els nius els fan en forats d’arbres i, més rarament, en forats de les roques. Sol pondre entre un i tres ous.

Conducta

D’hàbits gregaris, acostuma a ajuntar-se en bàndols nombrosos i, fins i tot, a vegades forma grups mixtos amb guacamais d’altres espècies. No obstant això, no se’l considera un ocell migrant tot i que algunes poblacions poden emprendre moviments nòmades en la cerca d’aliment, especialment a l’època humida.

Estatus i programes de conservació

El guacamai blau és molt apreciat com a ocell de gàbia. L’excessiva captura a la qual està sotmès per aquest motiu l’ha fet desaparèixer de moltes zones de la seva antiga àrea de distribució.