Guanac

Lama guanicoe

El guanac, una de les dues espècies de camèlids salvatges existents a l’Amèrica del Sud, és l’ancestre silvestre que ha donat origen a les dues formes domèstiques, la llama i l’alpaca.

 

És el més adaptable de tots els seus congèneres, ja que viu des del nivell del mar fins als 4.000 m d’altitud i ocupa també molts tipus d’ambients: prats semidesèrtics, sabanes, terrenys poc forestats amb arbustos i, ocasionalment, fins i tot boscos.

Hàbitat Natural

Des del nord del Perú, Bolívia i el Paraguai fins a la Patagònia i la Terra del Foc, a Xile i l’Argentina, sempre en regions tranquil·les i allunyades de les poblacions humanes.

Guanac Habitat
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Preocupació menor

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Artiodactyla
Família
Camelidae

Característiques físiques

90 - 140 kg
Pes en néixer: 8 - 15 kg
190 - 215 cm
25 - 30 anys

Biologia

Habitat
Sabana
Vida social
Gregària
Alimentació
Herbívora

Reproducció

Gestació
345 - 360
Dies
Cria
1

Descobreix com són

Biologia

Descripció

Aquest àgil camèlid, de pelatge més llarg que la vicunya però més curt que la llama i l’alpaca, és de color marró rogenc amb les parts inferiors blanques i la cara més fosca.

Hàbitat

És el més adaptable de tots els seus congèneres, ja que viu des del nivell del mar fins als 5.000 m d’altura, i ocupa prats semidesèrtics, sabanes, terrenys amb arbusts i, ocasionalment, boscos.

Alimentació

D’alimentació herbívora, menja tota mena d’herbes, tubercles, molses, llavors i fulles tendres. Els guanacs són coneguts per la capacitat d’escopir saliva o boles de menjar que estan mastegant a una gran distància.

Reproducció

L’època de zel es dóna entre els mesos de novembre i febrer. En aquesta època, els mascles es tornen molt agressius i es barallen entre ells per les femelles. Després d’una gestació de 345-360 dies, neix una sola cria, rarament dues, que ja pot seguir la seva mare als 15-20 minuts després d’haver nascut.

Conducta

Animal social de costums territorials, els ramats de femelles i cries són dirigits per un mascle adult. Els altres mascles formen grups a part i, quan arriba el període reproductor, lluiten amb els dominants per tal d’ocupar la posició privilegiada entre les femelles. Quan se sent en perill, pot córrer a més de 60 km/h, una característica important per a la supervivència en un hàbitat obert on no hi ha possibilitats d’amagar-se. El seu predador natural més important és el puma.

Estatus i programes de conservació

Animal social de costums territorials, els ramats de femelles i cries són dirigits per un mascle adult. Els altres mascles formen grups a part i, quan arriba el període reproductor, lluiten amb els dominants per tal d’ocupar la posició privilegiada entre les femelles. Quan se sent en perill, pot córrer a més de 60 km/h, una característica important per a la supervivència en un hàbitat obert on no hi ha possibilitats d’amagar-se. El seu predador natural més important és el puma.