Guineu voladora de Lyle

Pteropus lylei

Les guineus voladores són els ratpenats més grans que existeixen, ja que algunes espècies poden assolir fins a 2 m d’envergadura alar i un pes d’1,5 kg.

 

A diferència de la majoria de quiròpters, que són nocturns, insectívors i s’orienten gràcies a l’ecolocalització mitjançant ultrasons, les guineus voladores són crepusculars, s’alimenten de fruita, flors i nèctar i utilitzen la vista per guiar-se en els vols i localitzar el menjar.

Hàbitat Natural

Amb una població aïllada a Yunnan (la Xina), s’estén per Cambodja, Tailàndia i el Vietnam.

Guineu voladora de Lyle
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Vulnerable

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Chiroptera
Família
Pteropodidae

Característiques físiques

600-1100 g
Pes en néixer: 90-140 g
15-20 cm
15-30 anys

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Gregària
Alimentació
Frugívora

Reproducció

Gestació
140-190
Dies
Cria
1, rarament 2

Descobreix com són

Biologia

Descripció

Les guineus voladores són els ratpenats més grans que existeixen, ja que algunes espècies poden assolir fins a 2 m d’envergadura alar i un pes d’1,5 kg. No tenen cua, presenten una urpa al segon dit de cada ala i tenen dues dents incisives a cada maxil·lar. La cara recorda la d’una petita guineu, la qual cosa li atorga el nom comú.

Hàbitat

Selves plujoses, boscos monsònics i manglars.

Alimentació

Estrictament vegetarianes, les guineus voladores s'alimenten de fruita madura, flors i nèctar.

Reproducció

La gestació dura entre 140 i 190 dies i neix una sola cria en cada part, ocasionalment dues. Els petits són recollits pel patagi de la mare en el moment de néixer i romanen els primers dies arrapats al seu cos. Passat aquest primer període, els petits resten a les branques i forats dels arbres quan la mare surt a alimentar-se.

Conducta

Animals de comportament gregari, formen grans colònies que es reuneixen a descansar en els immensos arbres de la jungla. La colònia més gran coneguda a Tailàndia, per exemple, està formada per uns 3.000 exemplars.

 

A diferència de la majoria de quiròpters, que són nocturns, insectívors i s'orienten gràcies a l'ecolocalització mitjançant ultrasons, les guineus voladores són crepusculars, s'alimenten de fruita madura, flors i nèctar, i utilitzen la vista per guiar-se en els vols i per localitzar el menjar.

Estatus i programes de conservació

Les seves poblacions estan minvant considerablement els darrers anys a causa de la caça directa, la desforestació i la degradació progressiva del seu hàbitat. Segons la UICN (Unió Internacional per a la Protecció de la Natura), la davallada de l’espècie ha estat al voltant del 30% els darrers quinze anys.