Hipopòtam nan

Choeropsis liberiensis

L’hipopòtam nan habita els boscos pantanosos de l’Àfrica occidental, on viu solitari, en parelles o petits grups familiars.

 

Presenta les mateixes adaptacions a l’aigua que l’hipopòtam comú –orificis nasals, ulls i orelles a la part superior del cap de manera que emergeixen quan la resta del cos queda submergida– tot i ser de costums molt més terrestres.

Breeding program

Hàbitat Natural

Costa d’Ivori, Sierra Leone, Libèria i Guinea. Sembla que s’ha extingit a Nigèria.

Hipopòtam nan mapa
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
En perill

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Artiodactyla
Família
Hippopotamidae

Característiques físiques

160 - 270 kg
Pes en néixer: 4,5 - 6,2 kg
150 - 175 cm
fins a 43 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Solitària
Alimentació
Herbívora

Reproducció

Gestació
184 - 210
Dies
Cria
1, rarament 2

Descobreix com són

Biologia

Descripció

L’hipopòtam nan, amb un pes que rarament supera els 250 kg, no és més gran que un porc domèstic. Té les mateixes adaptacions per a la vida amfíbia que el seu gegantesc parent, l’hipopòtam comú, tot i ser de costums molt més terrestres. Així, els orificis nasals, els ulls i les orelles estan situats a la part superior del cap, de manera que, quan emergeix una mica, queden fora de l’aigua mentre la resta del cos resta submergit.

Hàbitat

Petits rius, torrents i rierols de l’interior de les selves plujoses de plana de l’Àfrica occidental.

Alimentació

D’alimentació herbívora, no mengen vegetació aquàtica en quantitats significatives i rarament consumeixen herba perquè és rara als boscos densos on viuen, sinó que s’alimenten de fulles, arrels, falgueres, tubercles i fruita que ha caigut al terra. De la mateixa manera que l’hipopòtam comú, l’hipopòtam nan surt de l'aigua quan es fa fosc per alimentar-se.

Reproducció

L’única cria, rarament dues, neix després d’uns sis mesos de gestació. Mentre que l’hipopòtam comú només dóna a llum i copula dins l'aigua, els hipopòtams nans copulen i donen a llum tant a terra com dins de l'aigua. Els petits hipopòtams nans poden nedar gairebé immediatament després del naixement i acompanyen la mare durant tres anys. Assoleixen la maduresa sexual entre els 3 i 5 anys i arriben a viure més de 40 anys en captivitat.

Conducta

El comportament de l'hipopòtam nan és diferent del de l’hipopòtam comú en molts aspectes. Mentre que l’hipopòtam comú és gregari, els hipopòtams nans viuen o bé sols o bé en petits grups familiars, formats per una parella d’adults o una mare i la seva cria. Quan es troben, els hipopòtams nans tendeixen a ignorar-se més que a lluitar per les femelles o el territori.

 

Els hipopòtams nans es passen gran part del dia amagats als rius i surten de nit per alimentar-se, aprofitant les pistes obertes per altres animals per desplaçar-se a través de la densa vegetació dels boscos.

Estatus i programes de conservació

És una espècie que es troba actualment en greu perill d'extinció a causa de la persecució directa per part de l’ésser humà i, sobretot, per la pèrdua d’hàbitat que comporta la desforestació i la degradació de les selves i boscos on habita.

 

El Parc Zoològic de Barcelona participa en l’EEP de l’espècie.