82 Ferrerets alliberats a la Serra de Llevant de Mallorca

ferreret

Dimecres passat 14/12/16 vam alliberar 82 ferrerets (Alytes muletensis) nascuts al Zoo al la Serra de Tramuntana de Mallorca. Es tracta d’una espècie d’amfibi endèmica d’aquesta illa i l’objectiu de l’actuació és reforçar-ne les poblacions com a part del Pla de conservació del ferreret de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears. En total, 45 adults i subadults i 37 larves han començat ja la seva adaptació a les torrenteres de muntanya mallorquines.

 

Els esforços conjunts dels últims anys per a la conservació del ferreret en una altra zona de l’illa, la Serra de Tramuntana, ja han permès que la seva situació hagi passat de “perill crític” a “vulnerable”  segons la catalogació de la llista vermella de la UICN (dos categories per sota en el grau d’amenaça).  El projecte de recuperació del ferreret ha rebut reconeixement  internacional i està servint de model per a altres plans de conservació.

 

 

Algunes característiques de l’espècie i el seu hàbitat

 

Les torrenteres de muntanya de Mallorca, encara que són estacionals en el seu cabal i acostumen a restar seques durant l’estiu, mantenen basses i tolls en les gorges que no s’assequen mai, i és allà on els capgrossos del ferreret, uns dels més grans de la fauna europea, creixen i experimenten la metamorfosi.

Els ferrerets tenen unes extremitats anteriors molt llargues que els han proporcionat capacitat escaladora, cosa que els ha permès de sobreviure en un ambient tan difícil com el seu. Aquesta capacitat és molt rara entre els amfibis afins continentals, eminentment excavadors. Això s’interpreta com una adaptació al medi insular, aspre i calcari.

 

Inclosos com són dins del gènere Alytes (tòtils), presenten peculiaritats reproductives pròpies d’aquests gripaus, entre les quals destaca el fet que el mascle carrega a la regió lumbar els ous que la femella posa al terra i els transporta durant tot el període de maduració humitejant-los periòdicament. Un cop són a punt de sortir, el mascle es fica dins l’aigua perquè els capgrossos s’alliberin.

 

 

El Pla de conservació del ferreret

 

L’any 1980 es va trobar a la Serra de Tramuntana a Mallorca un dels últims vertebrats descoberts de la fauna europea, el ferreret (Alytes muletensis). Aquesta espècie d’amfibi, resta de l’antiga fauna que habitava Mallorca abans de les invasions de les espècies animals  continentals, tenia el seu hàbitat en una reduïda àrea de torrents a la Serra de Tramuntana, on no havien arribat les espècies invasores a causa del perfil agrest del terreny.

 

Aquesta minúscula àrea de distribució i el limitat nombre d´exemplars que es van comptabilitzar en els primers censos, van posar en alerta les autoritats i la comunitat científica, que van començar a treballar per conèixer la nova espècie i protegir-la. El fruit d’aquesta feina  col·lectiva va ser la inclusió del ferreret el 1982 al Llibre Vermell de la UICN amb la catalogació d’espècie “en perill crític” i la redacció el 1991 del Primer pla de recuperació del ferreret amb els principals objectius de conservar-ne les poblacions i hàbitats, controlar els depredadors introduïts, crear nous punts de reproducció, lluitar contra la contaminació de l’hàbitat --a la qual els amfibis són molt sensibles--, i fer divulgació de la seva situació.

 

Una de les mesures preses va ser estendre la cria en captivitat de l’espècie, a la qual han contribuït, entre d’altres membres d’un grup selecte d’institucions,  el prestigiós Jersey Wildlife Trust i també el Zoo de Barcelona, amb el qual la Conselleria balear va firmar un conveni de col·laboració. Des del 1993, la reproducció al Zoo de Barcelona ha estat espectacular. Més de 1.500 exemplars han nascut a les nostres instal·lacions i al voltant d’un 95% han estat lliurats a les autoritats mallorquines per al seu alliberament al medi natural.

 

L’alliberament d’aquesta setmana té com a objectiu reforçar les poblacions d’una zona de la Serra de Tramuntana amb escassetat d’exemplars. El projecte contempla també actualment la lluita contra les malalties emergents que afecten als amfibis, com la quitridiomicosi, provocada per un fong que està afectant dramàticament els amfibis de tot Planeta, i ara ja present a l’illa de Mallorca.