Cocodril nan africà

Osteolaemus tetraspis

Ocupa les àrees tropicals de l’est i del centre d’Àfrica, principalment a les basses, pantans y rierols d’aigües lentes en zones de selves humides. En regions menys plujoses, excava caus on passa l’estació seca.

D’alimentació molt adaptable, canvia la dieta durant l’any segons la disponibilitat de les preses, que poden ser invertebrats, peixos, amfibis, petits mamífers i aus. A moltes regions d’Àfrica les poblacions s’exploten exhaustivament i algunes d’elles es troben en greu perill d’extinció.

Programa de Cria

ESB_Zoo_Captura

Hàbitat Natural

Àfrica occidental i centre d'Àfrica.

Cocodril nan africà
 • Distribució / Resident
 • Reproductor
 • Hivernant
 • Subespècies

Grau de risc

 • Extinta
 • Extinta en estat salvatge
 • En perill crític
 • En perill
 • Vulnerable
 • Gairebé amenaçat
 • Preocupació menor
 • Dades insuficients
 • No avaluada
Vulnerable

Taxonomia

Classe
Reptilia
Ordre
Crocodylia
Família
Crocodylidae

Característiques físiques

18 - 40
Birth Weight:
200
30 - 40

Biologia

Habitat
Aigua dolça
Vida social
Solitària
Alimentació
Carnívora

Reproducció

Gestació
85 - 105
Dies
Cria
10 - 30

Descobreix com són

Biologia

Descripció

D’aspecte general robust, el cocodril nan africà és una espècie molt cuirassada, amb les parpelles ossificades i gruixudes i amb armadures nucals i dorsals. Els adults són uniformement negres amb l'iris bru. Els joves tenen els flancs daurats. És una espècie molt petita que no arriba als 2 metres de longitud.

Hàbitat

Ocupa estanys permanents, pantans i rius de lleuger corrent de la selva tropical, encara que també es pot trobar en basses i gorgs aïllats a les sabanes arbrades, on excaven caus per tal d’estivar durant l'estació seca.

Alimentació

D’alimentació molt adaptable, canvia la dieta durant l’any segons la disponibilitat de les preses, que poden ser invertebrats aquàtics, peixos, amfibis, petits mamífers i aus.

Reproducció

De reproducció ovípara, les femelles construeixen els nius al començament de la temporada de pluges, que s'estén de maig a juny. El niu, situat a prop de l'aigua, és un monticle de fang i vegetació on es coven els ous gràcies a la calor generada per la descomposició de la matèria vegetal. Ponen una petita quantitat d'ous, generalment al voltant de deu, encara de vegades poden ser fins a trenta, que es coven uns tres mesos. Les cries mesuren 25-30 cm quan surten dels ous. La femella té cura del niu durant el període d'incubació i, després del naixement, vetlla també pels joves durant un cert període de temps.

Conducta

De comportament tranquil i solitari, és un depredador principalment nocturn que captura tota mena de petits vertebrats i invertebrats grans com els crustacis i que, quan se li presenta l’oportunitat, aprofita també la carronya. Caça a l’aigua o ben a prop, tot i que, en àrees amb bona cobertura vegetal, poden ampliar el patró d'alimentació per terra en extenses incursions, especialment després de les pluges.

Normalment excava un cau per amagar-se i descansar durant el dia, que de vegades pot tenir una entrada submergida.

Estatus i programes de conservació

D'aquest cocodril, se’n reconeixen dues subespècies: l’O. tetraspis tetraspis, que ocupa la major part de l'àrea de distribució, i l’O. tetraspis osborne, que viu només a la selva plujosa de la República Democràtica del Congo.

Hi ha poques dades sobre l'estat real de les poblacions i, malgrat que és caçat com a carn de selva i que el seu hàbitat ve sent destruït en bona part de l’àrea de distribució, sembla que en certs llocs encara pot ser abundant, tot i que la discreta forma de vida que duu dificulta la fiabilitat dels recomptes.

El Parc Zoològic de Barcelona participa en el Llibre de Registre Europeu (ESB) d'aquesta espècie en captivitat.