Anaconda comuna

Eunectes murinus

L’anaconda comuna és una serp constrictora de la família de les boes que és potser la serp més grossa del món, rivalitzant amb el pitó reticulat del sud-est asiàtic.

 

Es pot trobar a les conques dels grans rius tropicals sud-americans, a les regions selvàtiques i a les zones de sabana inundable, aprofitant les basses més o menys temporals.

 

De costums força aquàtics, neda molt bé i és un poderós depredador que pot capturar mamífers, aus, peixos i caimans.

Hàbitat Natural

L’Amèrica del Sud, a les conques dels rius Amazones i Orinoco, i en altres indrets del Brasil, Bolívia, Colòmbia, l'Equador, Guyana, la Guaiana Francesa, el Surinam, el Perú, el Paraguai, Veneçuela i l'illa Trinitat. Hi ha petites poblacions introduïdes a l’estat de Florida, als Estats Units. 

Amèrica del Sud
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
No avaluat

Taxonomia

Classe
Reptilia
Ordre
Squamata
Família
Boidae

Característiques físiques

Més de 100 kg
Birth Weight:
Fins a 8 metres
Més de 30 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Solitària
Alimentació
Carnívora

Reproducció

Gestació
120 - 210
Dies
Cria
20 - 40 ous

Descobreix com són

Biologia

Descripció

És una gran serp de cos pesant i cap ample. El color del cos és verd oliva o gris verdós, amb grans taques fosques disposades irregularment. A la part baixa dels flancs presenta una sèrie d'anells foscos amb ocels taronges.

 

Les femelles, molt més grans que els mascles, arriben a un terme mitjà d'entre 5 a 7 metres de llarg i un pes de 45 a 180 kg, mentre que els mascles arriben com a màxim a una longitud de dos metres i mig.

Hàbitat

Aquestes grans serps semiaquàtiques habiten els corrents d’aigua dolça de curs lent i poca fondària de les selves tropicals, així com a les zones inundades de les sabanes arbrades humides i les extensions obertes herbàcies dels pantanals.

Alimentació

S'alimenta de gran varietat de mamífers com capibares, pècaris, cérvols i rosegadors, però també pot menjar ocells aquàtics, peixos i caimans. Els exemplars més grans poden empassar-se fins i tot animals tan grans com tapirs i jaguars.

Reproducció

L’aparellament de l’anaconda comuna es produeix entre els mesos d’abril i maig. Les femelles atrauen els mascles mitjançant senyals olfactius, i és normal que fins a una dotzena de mascles s’enrosquin al voltant de la femella per intentar copular. És una espècie ovovivípara que dóna a llum cries vives després d’entre cinc i set mesos d’incubació dins de la mare. Els parts es produeixen en aigües poc profundes a la tarda o a la nit al final de la temporada humida, i són d’una mitjana d’entre vint i quaranta cries per part. Normalment, les femelles es reprodueixen només cada dos o tres anys. 

Conducta

Les anacondes comunes neden molt bé i passen la major part del temps dins l’aigua, encara que també poden sortir fora i enfilar-se dalt de les branques dels arbres que es troben a prop o sobre els cursos d’aigua. Caça principalment animals que s’aproximen a l’aigua per beure, als quals ataca per sorpresa, aferra amb les mandíbules i asfixia amb la pressió dels anells enroscats al voltant. S’empassa les preses senceres, de manera que la digestió d’animals grans pot durar diverses setmanes.

 

A part de l’ésser humà, l’únic enemic natural de les anacondes adultes és el jaguar.

Estatus i programes de conservació

El principal perill per a l'anaconda comuna és la destrucció i la degradació del seu hàbitat. En algunes zones de la seva àmplia àrea de distribució les poblacions es van fent més escasses i fins i tot es dóna per extingida a l’Argentina.