El Zoo de Barcelona fa un pas més per avançar en el seu nou model basat en la preservació de la biodiversitat i la divulgació. Aquesta setmana han començat els treballs per enderrocar l’antic Aquarama, una instal·lació inaugurada l’any 1968 i que està inoperativa des del 2015.
Les tasques de desmuntatge de l’antic Aquarama tindran una durada de quatre mesos i compten amb un pressupost de prop de 365.000 euros. Els treballs es faran procurant en tot moment el mínim impacte acústic i ambiental per garantir el benestar dels animals del Zoo. Això serà possible gràcies a l’ús d’una cisalla que arrencarà els trossos de formigó, i que substituirà la clàssica màquina neumàtica de demolició, tot evitant sorolls i vibracions.
Una reserva d’animals per fer possible el Nou Model de Zoo
El Nou Model de Zoo té entre els seus objectius la transformació de bona part de les instal·lacions per fer d’aquest equipament un centre de preservació de la biodiversitat que contribueixi activament a la conservació, la recerca científica i la divulgació envers la fauna salvatge i els seus hàbitats naturals. Aquests canvis es duran a terme tenint molt present el benestar i la seguretat dels animals que acull el Zoo. És per això que a l’espai que deixi lliure l’antic Aquarama s’hi ubicarà una reserva d’animals.
Aquest nou equipament, que es començarà a construir la tardor del 2023 i estarà llest l’estiu del 2024, serà l’espai que anirà acollint les espècies del Zoo que, provisionalment, es vegin afectades per les obres de millora previstes per als propers anys. La seva construcció està pressupostada amb 800.000 euros.
Un espai adaptat a les necessitats de cada espècie i que vetllarà pel benestar animal
La futura reserva d’animals posarà al centre la salut i benestar animal, i garantirà en tot moment les seves necessitats. Ocuparà uns 3.500 m2 i comptarà amb cinc patis exteriors, visibles per als visitants, i tres dormitoris. Tots aquests espais estaran degudament equipats i es podran adaptar als requeriments de cada espècie, així com els de les seves cuidadores i cuidadors. Per tal de reproduir els diferents hàbitats, disposaran de roques, troncs i espais d’ombra, així com de zones climatitzades i sales tècniques. L’entorn d’aquest futur equipament s’adequarà amb vegetació.
Més de 50 anys d’història
L’Aquarama i el pavelló dels dofins es van inaugurar coincidint amb el dia de la Mercè de 1968 i amb Antoni Jonch i Cuspinera al capdavant del Zoo de Barcelona. Inspirats en el Seaquarium de Miami, van ser uns dels primers equipaments d’aquestes característiques d’Europa i construir-los va suposar tot un repte. No només per les seves dimensions, sinó per la complexitat d’haver d’emmagatzemar i mantenir en bones condicions una quantitat ingent d’aigua salada que periòdicament calia renovar.
Des de la seva inauguració i fins el 2011, per l’Aquarama i el delfinari hi van passar un total de 31 dofins. Alguns van conviure amb l’orca Ulisses, que hi va arribar l’any 1983 i s’hi va estar fins el 1994, quan va ser traslladada al Sea World de San Diego, als Estats Units.
L’Aquarama va estar obert al públic fins al 2015, moment en el qual també es van deixar de fer exhibicions amb aquests cetacis. El Zoo de Barcelona va acollir els seus últims dofins fins al juliol del 2020.