Neixen, per primera vegada, dues cries de guacamai gorjablau (Ara glaucogularis) al Zoo de Barcelona. Es tracta d’una espècie natural del nord de Bolívia i en perill crític d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Les seves principals amenaces són la desforestació i les captures il·legals.
Els polls van néixer a l’estiu i fins fa uns dies han estat al niu, atesos exclusivament per la parella reproductora que els ha concebut. Un comportament habitual d’aquesta espècie quan es troba al seu hàbitat natural. Ara ja se’ls pot veure al Palmerar, la instal·lació del Zoo que els acull.
El naixement d’aquests dos guacamais gorjablaus s’emmarca en el programa europeu de conservació ex situ d’aquesta espècie, en què el Zoo participa activament a través del Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP).
Es calcula que queden entre 200 i 300 exemplars al seu hàbitat natural
El guacamai gorjablau és una espècie endèmica de Bolívia. La seva àrea de distribució és extremadament restringida ja que ocupa només la regió de Los Llanos de Moxos, al nord i l’est del país. En concret, viu en sabanes i boscos inundables de clima tropical, generalment entre els 200 i 300 metres d’alçària. I s’alimenta dels fruits de diferents palmeres.
Durant molts anys es va creure que aquesta espècie s’havia extingit, fins que el 1992 es van tornar a veure exemplars al seu hàbitat. Tot i això, el seu futur és poc esperançador perquè dels més de 1.000 individus que es comptaven a inicis dels vuitanta, actualment en queden entre 200 i 300. Un declivi poblacional preocupant que fa que l’espècie estigui en perill crític d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Les seves principals amenaces són la desforestació i el comerç il·legal.
El seu aspecte és molt semblant al del guacamai blau, amb una distribució de la coloració al plomatge força semblant, tot i que es distingeix d’aquest per la presència d’una taca blava a la gola que li dóna el nom. Els exemplars adults mesuren uns 85 centímetres de longitud i pesen entre 900 i 1.100 grams. La seva esperança de vida és de 50 anys.
El paper del Zoo de Barcelona en la conservació d’espècies amenaçades
El Zoo de Barcelona treballa activament per la conservació, la recerca científica i la divulgació envers la fauna salvatge i els seus hàbitats naturals, amb especial focus en les espècies autòctones i les més amenaçades. Aquesta tasca es desenvolupa en col·laboració amb altres zoos, universitats, institucions científiques i entitats, i seguint les directius establertes per l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) i l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).