Són petits però espectaculars i essencials per a la vida. Són el 97% de la fauna del nostre planeta… T’atreveixes a descobrir el seu món meravellós i desconegut? Al nou Espai Invertebrats del Zoo t’esperen alguns dels animals més sorprenents i més antics de la Terra.
Insectes, aràcnids, miriàpodes i crustacis són els protagonistes d’una instal·lació que reprodueix els diferents hàbitats d’aquests petits grans animals que són bàsics per a la biodiversitat i l’equilibri dels ecosistemes. El món com el coneixem seria impensable sense els invertebrats, i protegir-los i conservar-los és tasca de tots!
Als 300 m2 que ocupa l’Espai d’Invertebrats del Zoo, hi podràs veure 33 espècies diferents allotjades en 30 instal·lacions diferenciades, com terraris, aquaris i altres hàbitats especials, amb les condicions superespecífiques que li cal a cadascuna. Tot un repte per a l’equip del Zoo! El recorregut de l’espai és una ruta a través de cinc grans àmbits: la Mediterrània, les Selves, les Illes, un gran Papallonari i l’Entorn Domèstic. Sí! També t’ajudaren a conèixer millor les espècies d’invertebrats que viuen amb nosaltres a casa, a racons tan quotidians com els armaris, les terrasses i els jardins.
La visita del nou espai dura uns 30 minuts i es fa en grups reduïts per gaudir-ne al màxim. Seguint les formigues del terra, es pot explorar còmodament les diferents parts d’una expedició molt emocionant i plena de sorpreses. Diferents elements interactius i vídeos, complementats amb codis QR, fan encara més interessant i educativa la ruta, i ajuden a transmetre la importància d’aquests animals i a fomentar el respecte per tots els éssers vivents.
El Zoo dedica especial atenció a la nostra fauna, però també als invertebrats d’altres hàbitats especialment vulnerables, com les illes i les selves. Algunes de les estrelles del nou espai són els triops, uns crustacis que viuen al planeta des del fa 300 milions d’anys! Les empuses i els borinots, que tenen uns instal·lació oberta al parc on surten a pol·linitzar les flors del parc! Més llunyans són la panerola gegant de Madagascar, dels més grans del món, l’escarabat pal blau, la taràntula de colzes vermells i la formiga talladora de fulles.
La instal·lació més gran de l’Espai d’Invertebrats és un papallonari, on es pot observar i comprendre el procés de metamorfosi de les papallones. Al costat, s’hi pot observar com els cuidadors i cuidadores del Zoo treballen en tasques de suport a la reproducció i el creixement de les espècies que tenen requeriments especials, i aviat en projectes de recerca in conservació en què participarà el Zoo.
L’Espai Invertebrats està dedicada al biòleg i pensador nord-americà Edward Osborne Wilson, mort l’any 2021. Premi Internacional de Catalunya el 2007, Wilson va ser professor honorari de Zoologia Comparada a la Universitat de Harvard i introductor de termes com biodiversitat, conducta social, èxit reproductiu i parentiu genètic. A més, va impulsar nombroses investigacions sobre l’evolució biològica i l’ús de les feromones com a mitjà de comunicació per part de les formigues.