Guacamai jacint

Anodorhynchus hyacinthinus

Aquest guacamai, el més gran de tots els psitàcids, viu a la selva plujosa del centre i el sud del Brasil. Té el bec gros, ja que està adaptat per trencar els fruits d’una palmera que només creix en una regió molt petita del Brasil, la qual cosa ha facilitat la seva captura excessiva i ha posat aquesta espècie en greu perill d’extinció.

Breeding program

EPP - Zoo Barcelona

Hàbitat Natural

Brasil, Paraguai i Bolívia.

Brasil, Paraguai i Bolívia.
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
En perill

Taxonomia

Classe
Aves
Ordre
Psittaciformes
Família
Psittacidae

Característiques físiques

1,4-1,6
Birth Weight:
95 - 100
Més de 30 anys

Biologia

Habitat
Bosc
Vida social
Gregària
Alimentació
Frugívora

Reproducció

Gestació
27-30
Dies
Cria
2

Descobreix com són

Biologia

Descripció

El guacamai jacint és el més gros de tots els guacamais, ja que arriba a mesurar 1 m de llargària i a pesar més d’1,5 kg. De plomatge totalment blau, més fosc a les ales, presenta la base de la mandíbula inferior i el voltant dels ulls té un color groc. El bec, fort i poderós, és de color negre i la cua és blava i més llarga que la resta el cos.

Hàbitat

Viu a les sabanes i els boscos oberts del centre de l'Amèrica del Sud, des del centre i el sud del Brasil fins al nord del Paraguai i l'est de Bolívia.

Alimentació

D'alimentació bàsicament frugívora, menja tota mena de fruita i llavors, fins i tot les que estan protegides per les closques més dures, que pot trencar amb facilitat gràcies a la força del bec.

Reproducció

Forma parelles que es mantenen estables al llarg del temps i es mouen per un territori més o menys ampli durant tot l'any. Fa els nius en forats d'arbres, on la femella pon generalment dos o tres ous.

Conducta

Es mou en parelles o en petits grups familiars, que s’agrupen en un cert nombre d'individus en localitats on l'aliment és abundant. Acostuma a mantenir-se sempre no massa allunyat dels cursos d'aigua i dels boscos de ribera que els envolten.

Estatus i programes de conservació

És una espècie que es troba en greu perill d'extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat per l'expansió de l'agricultura, la caça directa dels exemplars i la captura d'animals joves per destinar-los al comerç il·legal d'ocells de companyia.

 

El Parc Zoològic de Barcelona participa en l’EEP d'aquesta espècie.