Centenari del naixement del Dr. Jordi Sabater Pi (1922 – 2022)

Sabaté

 

El Zoo de Barcelona ha acollit la presentació del llibre Jordi Sabater Pi. L’últim naturalista*, escrit per Toni Pou i editat per l’Ajuntament de Barcelona i Edicions de la Universitat de Barcelona. Es tracta d’una investigació pionera sobre l’aventura vital i intel·lectual d’un dels científics catalans més importants del segle XX. L’obra recull un llegat epistolar que revela detalls de la història del Zoo de Barcelona i de la ciutat a partir de les cartes que Sabater Pi va escriure i rebre durant els prop de trenta anys que va viure a l’Àfrica i de com va aconseguir revolucionar alguns aspectes del coneixement humà.

A l’acte de presentació hi han participat la tercera tinenta d’alcaldia i presidenta de la Fundació Barcelona Zoo, Laia Bonet; l’autor del llibre, Toni Pou; i Oriol Sabater, fill del científic i president de la junta de la Col·lecció Jordi Sabater Pi del CRAI de la Universitat de Barcelona.

Coincidint amb la presentació de l’obra, també s’ha inaugurat l’exposició itinerant “Maa-Yiem, l’extraordinària història de Jordi Sabater Pi”, comissariada per Alfons Par, i que es podrà visitar a l’Aula del 120è aniversari del Zoo fins al proper 12 de setembre. La mostra aprofundeix en la figura d’aquest reconegut primatòleg català.

 

 

Cent anys del naixement de Jordi Sabater i Pi

 

Considerat un dels primers científics mundials en l'estudi dels primats en estat natural i descobridor de diverses espècies d’amfibis i aus africanes, Jordi Sabater i Pi (1922 - 2009) va ser un pioner de la primatologia a Catalunya i un referent de l’etnologia. La seva formació en els seus inicis va ser autodidacta i va aprofitar l’estada entre els anys 1940 i 1969 a l’antiga colònia espanyola de Guinea Equatorial per iniciar les primeres recerques de camp sobre antropologia i etologia. Una feina que amb el pas dels anys el va portar a revolucionar el món científic amb diversos descobriments.

Part de la seva tasca de recerca es va basar en l’estudi de les àrees culturals dels ximpanzés, el descobriment d’una espècie de granota gegant (Conraua goliath) a les cascades del riu Mbia i la identificació de l’ocell indicador de la mel (Melichneutes robustus), així com en la cultura i la llengua del poble Fang de Guinea Equatorial. Les seves observacions de primats a les muntanyes d'Okorobikó, als anys 60, li van permetre descobrir algunes capacitats per fabricar i utilitzar eines d’aquesta espècie.

Sabater i Pi va obtenir internacionalment diferents reconeixements amb la publicació l’any 1969 d’algunes de les conclusions dels seus estudis a la revista Nature.

A banda de tots aquests descobriments, però, el que el va donar a conèixer localment és el fet de trobar un petit goril·la albí. Va ser durant la seva estada a Bata, a Guinea

Equatorial, mentre feia un estudi sobre la població de goril·les de costa. Jordi Sabater i Pi va anomenar aquell petit goril·la Floquet de Neu i el va enviar al Zoo de Barcelona.

 

*Llibre a la venda a les botigues del Zoo.