Més de 30.000 espècies d’animals estan actualment en perill d’extinció segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), una xifra que augmenta any rere any. En aquest context d’amenaça creixent per a la biodiversitat, la preservació de materials animals per a les futures generacions és una prioritat.
Davant d’aquesta situació, la Fundació Barcelona Zoo (FBZ) impulsa i coordina el projecte de BioBanc per a la conservació, un projecte integral per preservar biomaterial i cèl·lules viables per tal de facilitar l’estudi d’animals d’una manera no invasiva i prioritzant una recerca que contribueixi a la conservació de les espècies.
El BioBanc s’ha creat doncs per abordar la necessitat existent de proporcionar un recurs sostenible de mostres per a la investigació genètica i genòmica d'espècies animals, i posar així a disposició dels investigadors mostres de teixits, moleculars i genòmiques recollides sense afectar el benestar dels animals. D’aquesta manera es millora els coneixements que tenim sobre les espècies animals i, sobretot, s’actua davant de la pèrdua de biodiversitat.
L’objectiu és homogeneïtzar de manera eficient les mostres de teixits i cèl·lules d’espècies animals que s’han anat recollint fins ara --especialment d’aquelles que estan en perill d’extinció--, procedents del Zoo de Barcelona i també d’altres institucions. Això facilitarà un ús responsable i sostenible de les mostres per a una àmplia gamma d'aplicacions que milloraran la investigació fonamental i la conservació d'espècies en perill d’extinció.
La iniciativa va néixer amb una clara vocació internacional i l’ambició d’esdevenir una referència a nivell europeu, en especial en el context del sud del continent. Compta ja amb la implicació d’institucions com l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA) i ha de jugar un paper important en iniciatives globals com el World Biobank for Conservation.
D’altra banda, es tracta d’un projecte totalment alineat amb els objectius del Nou Model del Zoo de Barcelona, que té l’educació, la recerca i la conservació com a principals eixos estratègics.
El BioBanc de la FBZ: dues seus
El BioBanc de la FBZ està organitzat al voltant de dues seus, de manera no exclusiva:
- Un Banc de teixits i gàmetes viables a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
- El CryoZoo, un banc de línies cel·lulars, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Banc de teixits i gàmetes
Ja l’any 2003 es va iniciar amb la UAB la conservació de teixits morts d’animals d’interès del Zoo per al seu ús en estudis de recerca. El BioBanc recull l’esperit d’aquella iniciativa i vol regularitzar-ne i homogeneïtzar-ne els processos, i treballar per tal que les aportacions de teixits no provinguin únicament del Zoo de Barcelona sinó de molts més centres.
Les activitats del banc de teixits són:
- reserva de material biològic
- recollida de germoplasma
- recollida de pèl, ploma, escates i femtes
El CryoZoo
Des de l’any 2018, la FBZ treballa en el CryoZoo conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El CryoZoo s’emmarca en una àrea de treball innovadora al voltant de les línies cel·lulars.
El tret característic que diferencia el CryoZoo d’altres iniciatives semblants és que, a més d’emmagatzemar línies cel·lulars, es fa el cariotipatge de cada mostra, és a dir, de cada línia cel·lular generada que correspon a un espècimen en concret (amb el genoma complert). Per tant, no és només un valuós magatzem de cèl·lules, sinó també un magatzem d’informació molecular que evitarà haver d’interaccionar reiteradament amb animals en captivitat.
A més, a partir d’aquestes primeres cèl·lules, el CryoZoo podria crear cèl·lules mare iPS (induced pluripotent), l’últim recurs per als animals en perill d’extinció. Pel que fa a les dades genètiques, aquestes permetran fer estudis comparatius entre espècies, lluitar contra el tràfic il·legal d’animals i potencialment acabar restaurant la diversitat genètica perduda en aquestes últimes dècades.