Et presentem iNaturalist, l’app que reuneix el treball de naturalistes de tot el món.

Inaturalist

Saps que tu també pots aportar el teu granet de sorra a la ciència de la biodiversitat? L’únic que et cal és una bona capacitat d’observació, un telèfon mòbil i moltes ganes d’aprendre. Et convidem a convertir-te en ciutadà científic i que, a través de la ciència ciutadana, puguis ajudar a conèixer i protegir la natura. Som-hi?

 

Què és la ciència ciutadana?

És el coneixement generat gràcies a les observacions de moltes persones que, sense ser científiques, col·laboren amb la ciència aportant dades sobre animals i plantes que es troben i que identifiquen. A partir de tota aquesta informació recollida pels ciutadans, els científics poden fer estudis per conèixer millor la distribució de les espècies o a quines amenaces s’enfronten. Per tant, és una molt bona manera de contribuir a la seva conservació!

 

Com puc participar-hi?

Hi ha molts projectes de ciència ciutadana, però avui t’animem a unir-te al major grup de naturalistes del món a través de l’app iNaturalist, una aplicació dissenyada per la California Academy of Sciences i National Geographic. Pots descarregar-te-la des de l’Apple Store o el Play Store. Aquesta aplicació permet que quan trobis algun animal o planta, puguis fotografiar-lo, identificar-lo i compartir-ne la localització amb els experts.

 

Breu guia d’ús de l’iNaturalist

 

  1. Descarrega-la a l’Apple Store, si tens iPhone, o al Google Play, si tens sistema Android. També pots fer-ho a través del següents codis QR

 

Codi QR Apple:

 

QR  

 

 

Codi QR Android:

 

Qr android

 

 

  1. Crea el teu compte. Únicament et demanaran un email, un nom d’usuari i la contrasenya que tu triïs. Amb aquestes dades, podràs accedir-hi també desde l’ordinador de casa, en la seva versió web https://www.inaturalist.org/.

 

  1. Assegura’t que tens el GPS activat, de manera que es quedi marcada la localització precisa on identifiques l’espècie.

 

  1. Amb aquesta app, pots col·laborar directament amb projectes ja existents, accedint al menú, seleccionant “Projectes” i triant el que vulguis per afegir-hi observacions, o bé per registrar les teves observacions per lliure.

 

  1. Com registrar una observació?

 

 

  1. Des de dins de l’app, ves a la icona de càmera i pren unes quantes fotos de la espècie a identificar. Si és una espècie vegetal, fotografia les diferents parts: flors, fulles, tija, fruits… Si és una espècie animal, fes també tantes fotografies com puguis.

 

  1. Un cop acabis, selecciona l’opció “Usar foto”, i automàticament l’app et suggerirà una sèrie de noms d’espècies amb les quals ha trobat concordança i properes al punt geogràfic on has registrat l’observació. Pots seleccionar la que et sembli correcta i acceptar-la.

 

  1. Selecciona “Comparteix” per compartir les teves observacions amb la comunitat iNaturalist. Un cop pujades, tots els experts i aficionats de la comunitat podran donar la seva opinió sobre la identitat de l’espècie que has observat. Uns dies més tard, podràs veure les seves aportacions.

 

  1. També pots compartir les teves observacions des de l’ordinador un cop arribis a casa, a través de la web (sempre que estiguin localitzades geogràficament) https://www.inaturalist.org/.

 

  1. Si no tinguessis cobertura per pujar les imatges, no pateixis! Es compartiran automàticament un cop n’hi torni a haver.

 

Amb iNaturalist, apropa’t més a la natura i contribueix a la ciència!

 

 

L’Estat de la biodiversitat a casa nostra

 

Segons l’estudi “L’Estat de la biodiversitat a Espanya” presentat el passat 22 de maig Dia mundial de la Biodiversitat, a Catalunya hi ha 111 espècies en perill d’extinció, com la nacra, el turó i tritó del Montseny, i sis punts calents de biodiversitat críticament amenaçada: el delta de l’Ebre, el Parc Natural de la Serra del Montsant, el Parc Natural del Montseny i algunes zones del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Aquest treball, que significa un salt endavant pel que fa al coneixement real de la situació de risc en què es troben moltes espècies, ha estat coordinat pel Centre per a la Supervivència de les Espècies de la Macaronesia de Loro Parque Fundación i el Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura- UICN, i ha comptat amb la participació de la Fundació Barcelona Zoo.
 

Aquí en trobaràs més informació.