Floquet de Neu

Floquet de Neu - Zoo Barcelona

ELS ORÍGENS D'NFUMU NGUI

 

L’1 d’octubre de 1966, un grup d’agricultors van matar una femella de goril·la que es menjava els seus conreus de plàtans i cafè a la selva de Nkó, a la província de Riu Muni, Guinea Equatorial (aleshores Guinea Espanyola). Allí, hi van trobar una cria de goril·la totalment blanca encara agafada amb força al cos de la seva mare.

Un d’ells, Benito Manié, va portar a casa seva la cria, que anomenaven Nfumu Ngui (goril·la blanc en llengua fang). Quatre dies més tard, la va oferir a Jordi Sabater Pi, aleshores conservador del centre d’Ikunde.

ELS SEUS DIES A IKUNDE

 

El goril·la blanc va passar un mes a Ikunde en procés d’adaptació. Durant aquest temps, Jordi Sabater Pi va comunicar la troballa al professor Arthur Riopelle, director del Centre Regional del Delta per a la Investigació dels Primats de la Universitat de Tulane, a Nova Orleans (EUA). Sabater Pi havia col·laborat en els estudis de camp de Riopelle sobre els goril·les de Riu Muni.

La cria de goril·la es va adaptar bé a la vida en captivitat i al tracte amb humans i va ser enviada al Zoo de Barcelona, on va arribar l’1 de novembre d’aquell mateix any. Un mes després, al desembre, es va presentar a la premsa local, però sense especificar-ne el nom.

Floquet de Neu - Zoo Barcelona
Floquet de Neu - Zoo Barcelona

FAMA MUNDIAL

 

El març de 1967, Riopell i Zahl van publicar un article sobre el goril·la a la revista National Geographic titulat “Snowflake, the world’s first white gorilla”. El nom assignat a l’animal per Riopell i Zahl va arrelar i el goril·la va passar a anomenar-se Snowflake, Copito de Nieve o Floquet de Neu en la seva traducció.

EN FLOQUET DE NEU A BARCELONA

 

Durant els primers 11 mesos d’estada a Barcelona, en Floquet de Neu va viure al pis de l’Eixample del doctor Roman Luera i Carbó, aleshores veterinari del Zoo. La seva dona, Maria Gracia, es feia càrrec de cries de ximpanzés, goril·les i altres primats i era coneguda al Zoo com a mamà goril·la. Durant el temps d’estada a casa dels Luera, en Floquet de Neu va anar de vacances amb la família al Montseny i a Menorca.

En els 36 anys que en Floquet de Neu va viure al Zoo de Barcelona, va tenir 21 fills amb tres femelles diferents: set amb l’Ndengue, nou amb la Bimvili i cinc amb la Yuma. L’any 1999, van néixer les dues primeres nétes d’en Floquet de Neu, la Nimba i la Batanga.

Floquet de Neu - Zoo Barcelona
Floquet de Neu - Zoo Barcelona

L'ALBINISME DE FLOQUET DE NEU

 

L’albinisme es produeix per la falta de melanina a les cèl·lules que donen pigmentació a la pell i els ulls. El que patia en Floquet era equiparable al que es dóna amb freqüència en humans, l’albinisme oculocutani, subtipus 1A, que afecta el teixit cutani i ocular i provoca una especial sensibilitat als raigs ultraviolats solars. Es tracta d’un tret hereditari recessiu i les parelles de Floquet de Neu han estat sempre no albines, per la qual cosa la probabilitat de tenir descendents albins és baixa i tampoc és en absolut un objectiu del Zoo de Barcelona, que prioritza la seva tasca dintre del programa europeu de conservació del goril·la de plana.

ADÉU AL GORIL·LA MÉS ESPECIAL

 

Finalment, l’any 2003, en Floquet de Neu va morir a causa d’una afecció greu de la pell. Malgrat els esforços de tot el personal veterinari i dels cuidadors, el seu estat es va anar degradant a causa de l’edat i la malaltia.

Floquet de Neu - Zoo Barcelona