“Life4ZOO - Gestió de recursos hídrics en atraccions de visitants – FIT4USE Tecnologia de recirculació d’aigües”
Project 101114509 — LIFE22-ENV-CZ-LIFE4ZOO
El Zoo de Barcelona participa en el projecte Life for ZOO - “Gestió de recursos hídrics en atraccions de visitants – FIT4USE Tecnologia de recirculació d’aigües” finançat per la Unió Europea a través del programa LIFE. El projecte, coordinat per la Universitat Tècnica de Liberec (TUL) (Txèquia), té com a objectiu trobar solucions perquè els zoològics optimitzin l’ús de l’aigua, un recurs imprescindible en el seu dia a dia.
En el marc d’aquest projecte, el Zoo de Barcelona provarà un nou sistema per regenerar l’aigua sobrant de la neteja de les instal·lacions del parc. Es tracta d’una planta pilot dotada amb uns filtres naturals a través dels quals plantes i microorganismes eliminen els nutrients i els contaminants de l’aigua.
Un cop tractada, aquesta aigua es tornarà a fer servir dins el mateix Zoo per regar, netejar o reomplir basses naturalitzades, entre d’altres usos.
La planta pilot que farà possible aquesta regeneració de les aigües sobrants de la neteja del Zoo s’ubicarà davant de l’Ocellera de Doñana i estarà enllestida l’estiu de 2025. A més, per tal de donar a conèixer la participació del Zoo en aquest projecte LIFE i amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre el paper de les zones humides, aquesta instal·lació estarà oberta al públic i comptarà amb panells informatius.
Institucions implicades en el projecte
A més del Zoo de Barcelona i la TUL, en aquest projecte LIFE, que compta amb un pressupost total de 2,7 milions d’euros, hi participen també la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona, a través del grup de recerca Laboratori d’Enginyeria Química Ambiental (Lequia); el Zoo de Liberec (Txèquia); i el grup Photon Water Technology, expert en tractaments d’aigua. Hi participen també un grup d’experts externs, entre els quals el Bioparc València i el Parque de la Naturaleza de Cabárceno.