Tot i que els efectes dels impactes antròpics són visibles a molts tipus d'hàbitats, els ecosistemes aquàtics continentals s’hi veuen particularment afectats. Un bon exemple són els rius mediterranis, on habiten moltes espècies endèmiques, algunes al caire de l'extinció. La pressió antròpica a l'àrea mediterrània ve d'èpoques antigues, amb els primers assentaments humans al llarg dels principals eixos fluvials per aprofitar l'aigua i la fertilitat de les riberes, i aquesta pressió s'ha intensificat amb l'arribada de les civilitzacions modernes, que a més han diversificat el tipus d'impactes, inclosos els contaminants emergents i la massiva entrada d'espècies exòtiques.
Els peixos són bons indicadors de les conseqüències ecològiques dels impactes antròpics en els sistemes aquàtics. Atès que ocupen una posició elevada a la cadena tròfica, reflecteixen les alteracions dels nivells tròfics inferiors. Se sap que els peixos exòtics poden tenir efectes molt negatius sobre les espècies nadiues, com la hibridació, depredació, introducció de patògens, competència tròfica i interaccions agonístiques, tot i que és un aspecte molt poc estudiat en l'àrea mediterrània, Catalunya inclosa. Fins al moment, cap estudi ha examinat la influència relativa de la contaminació i la presència de peixos exòtics sobre l'estat de salut dels peixos, i aquest estudi cobrirà aquesta falta de coneixement.
L'objectiu general d'aquest projecte és utilitzar una metodologia pionera per avaluar l'efecte de la contaminació i la presència de peixos exòtics sobre la salut de dues espècies nadiues de barbs de muntanya: el barb mediterrani (Barbus meridionalis) i el barb cua-roig (Barbus haasi). Els estudis tradicionals d'ecotoxicologia en peixos s'han basat en metodologies destructives, com la histopatologia, per avaluar els efectes de la contaminació sobre la salut. Aquest projecte contribuirà a la millora de tècniques de diagnòstic no letal explorant la utilitat d'una metodologia no destructiva altament innovadora basada en la composició bacteriana de l'epidermis dels peixos.