Organització
La nova transformació del Zoo de Barcelona requereix establir nous elements de complicitat entre la societat científica i el Zoo, ja que el parc ha d’esdevenir una peça clau en les polítiques de preservació de la biodiversitat de Barcelona i una eina molt important tant per a la recerca com per a la divulgació. El Zoo no només té un paper destacat en l’oci familiar sinó que esdevé un equipament científic i educacional de primer ordre.
Això fa que sigui necessari disposar d’un Consell Assessor, no tan orientat al disseny d’aquesta transformació, sinó als continguts científics i les propostes divulgatives i de sensibilització. El Zoo no només té un paper destacat en l’oci familiar sinó que esdevé un equipament científic i educacional de primer ordre.
El Consell Assessor
El Consell Assessor del Zoo de Barcelona té un caràcter consultiu i de suport. Ha d’assessorar, impulsar i validar propostes i línies d’actuació sobre els tres pilars en què es basa l’estratègia mundial de zoos: educació, conservació i recerca. Això significa no només marcar les directrius generals dels programes científics i de conservació sinó també desenvolupar les activitats sensibilitzadores i divulgatives orientades a aquesta finalitat.
La composició del Consell Assessor
Tenint en compte els objectius i les funcions encomanades al Consell, la seva composició és necessàriament multidisciplinar, de manera que els seus membres abracen diverses branques de coneixement per possibilitar una mirada àmplia de cada temàtica.
El Consell està format per 10 persones vinculades al món de la conservació i la recerca, el món acadèmic, les organitzacions científiques, la divulgació i la gestió zoològica.
Àlex Aguilar (Biòleg). Catedràtic del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona (UB), on dirigeix el Grup de Recerca de Grans Vertebrats Marins. La seva activitat investigadora s’ha desenvolupat, sobretot, en l’estudi de la demografia, l’ecologia i la gestió d’espècies marines amenaçades.
Sabrina Brando. Professora a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) i professora visitant a la Franklin and Marshall University (Lancaster). És secretària de l’Associació Europea d’Animals Aquàtics (EAAM), fundada l’any 1972 als Països Baixos.
Josefina Castellví (Oceanògrafa i biòloga). Investigadora de l'Institut Espanyol d'Oceanografia i de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Professora d'Investigació dels CSIC, ha estat la primera dona en establir una base a l'Antàrtida. Durant vuit anys va participar en deu expedicions de tres mesos cadascuna, ha estat directora de la missió científica espanyola a l'Antàrtida en diverses campanyes i guardonada amb diverses medalles i distincions.
Eduard Degollada (Veterinari). Llicenciat en Veterinària i Doctor en Medicina Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha sigut professor d'Anatomia de la Facultat de Veterinària d’aquesta universitat i investigador associat del departament d'Anatomia Patològica de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
Ramon Folch i Guillén (Doctor en Ciències Biològiques i Socioecòleg). El seu camp d'actuació és la recerca i la gestió territorial i urbanística des d'una aproximació sostenibilista, enfocament que ell mateix ha contribuït a definir i a desenvolupar. Des de 1994 dirigeix el seu propi estudi i des de 2004 és president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya. També és secretari general del Consejo Asesor Internacional del Foro Latinoamericano de Ciencias Ambientales (La Plata, Argentina) i professor de la seva Càtedra UNESCO/FLACAM para el Desarrollo Sostenible; membre del Capítol Espanyol del Club de Roma i membre numerari d'Ecologia Vegetal de l'Institut d'Estudis Catalans.
Enrique Lahman (Biòleg i oceanògraf). Ha estat gerent del Congrés de la Unió Internacional per la Natura (UICN), celebrat a Barcelona a l’octubre del 2008. L’any 1988 va entrar a formar part d’aquest congrés en ser nomenat coordinador regional de la UICN Wetlands Programme for Central America, el primer programa temàtic regional establert per aquesta organització. Després de quatre anys va ser escollit director regional de la UICN per Mesoamèrica (amb base a San José, Costa Rica), càrrec que va exercir durant 12 anys, i responsable del programa a la zona.
Josep Enric Llobet i Rabagliati (Doctor en Ciències Físiques). Ha estat catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la Universitat de Girona i actualment és catedràtic de la mateixa àrea a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va ser degà de la Facultat de Ciències de la UAB (1991-1993) i de la Facultat de Ciències Experimentals de la Universitat de Girona (1994-1995), des d’on va impulsar els estudis de Ciències Ambientals.
Jordi Oliver i Solà (Llicenciat i Màster en Ciències Ambientals). Diplomat en Ecodisseny (Elisava/UPF-UAB), Ciutat i Territori Sostenible (UPC) i Planejament Energètic i Desenvolupament Sostenible (Universitat d'Oslo). Actualment desenvolupa projectes d'ecobarris a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB on treballa en la seva tesi doctoral en el camp de la diagnosi ambiental i sostenibilitat urbana. És professor d'Ecodisseny a l'Escola Superior de Disseny Elisava.
Jorge Wagensberg Lubisnki (Doctor en Física). Ha estat premi extraordinari de doctorat de la Universitat de Barcelona (1977), director del Museu de la Ciència de la Fundació "la Caixa" (1981-2004), director de CosmoCaixa, (2004-2005), director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació "la Caixa" des de 2005, i fundador i director de la sèrie de pensament científic "Metatemes" des de 1983 (amb 90 títols publicats).
Brian Zimmerman (Llicenciat en Educació Ambiental). És director del projecte de renovació de l’actual Zoo Aquari de Londres (London Zoo Aquarium), responsable de les noves exhibicions aquàtiques del Zoo de Whipsanade (Londres) i responsable del projecte del nou aquari a l’est de la capital britànica anomenat Biota. És membre de la Societat Zoològica de Londres des de 1999 i participa activament en diversos projectes de conservació.