Ximpanzés del Parc Nacional Comoé
Ximpanzés del Parc Nacional Comoé
Investigador
Juan Manuel Lapuente
Institució
Universitat de Würzburg

El ximpanzé de l’Àfrica Occidental, Pan troglodytes verus, és la segona subespècie de ximpanzé més amenaçada. A la Costa d’Ivori, els seus efectius van disminuir un 90% entre el 1990 i el 2007 a causa de la destrucció de l’hàbitat per a l’agricultura i la caça furtiva, fets que encara continuen produint-se.

Mentre que les poblacions forestals de P. t. verus s’han estudiat durant dècades, els ximpanzés occidentals de sabana són molt menys coneguts. Els ximpanzés de sabana del Parc Nacional de Camoé, un dels més grans del món amb 11.500 km2, mai no havien estat estudiats, tot i que la seva presència era coneguda i es va confirmar en censos generals a les dècades passades. Durant la crisi politicomilitar entre els anys 2002 i 2011, la caça comercial va delmar en gran manera les poblacions de grans mamífers del parc. Tots els censos recents del parc elaborats per l’Oficina Ivoriana de Parcs i Reserves amb el suport de la Wild Chimpanzee Foundation van ser incapaços de detectar la presència de ximpanzés i van assumir després de l’últim cens en avió que la població estava pràcticament extingida.

Per tal de clarificar el veritable estatus d’aquests primats i estudiar la viabilitat d’un projecte de recerca i conservació a llarg termini, l’investigador, amb la col·laboració de l’Institut Max Plank, va proposar un projecte preliminar a la Universitat de Würzburg, que compta amb una estació permanent de recerca dins del Parc de Comoé (RSC). Entre el novembre del 2014 i el maig del 2015, l’investigador va instal·lar 20 càmeres trampa en una àrea d’estudi de 900 km2 al voltant de l’RSC, i així va redescobrir una població no només en bona salut (1.715 nius localitzats i 266 vídeos de ximpanzés enregistrats), sinó formada per almenys cinc grups que poblen un hàbitat excel·lentment conservat. Aquesta població representa probablement la segona més gran de la Costa d’Ivori després de la del Parc Nacional de Taï, i és amb probabilitat l’única de ximpanzés de sabana al país amb possibilitats de conservació a llarg termini per trobar-se en un parc nacional relativament ben protegit. L’investigador ha estudiat a més una gran varietat de comportaments, incloent-hi usos d’eines descoberts fins ara.

El projecte, que ja va comptar amb l’ajut econòmic de la beca Floquet de Neu de l’any 2015, s’ha marcat els següents objectius concrets per aquesta segona fase:

  • Començar el procés d’habituació del grup de ximpanzés anomenat Aqueos.

  • Estudiar l’ecologia, el comportament, l’ús de l’hàbitat i el territori d’ almenys quatre grups del voltant de l’estació de recerca.

  • Aprofundir en l’ implicació de les comunitats locals mitjançant la formació i la contractació d’habitants locals com a assistents de recerca.

  • Continuar la col·laboració amb les autoritats locals (OIPR) per millorar les condicions de conservació dels ximpanzés i el seu hàbitat i garantir el futur del projecte a llarg termini.

Imatges i Videos
Imatge 1279.48 KB