Seguint les recomanacions de L’Estratègia Mundial dels Zoos i Aquaris per a la Conservació que pretenen fomentar la conservació in situ, és a dir, en els llocs d’origen de les espècies, el Zoo de Barcelona en col·laboració amb el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), participa des de 2008 en un important projecte de reintroducció de la gasela dorcas Gazella dorcas en un dels països africans d’on és originària aquesta espècie, el Senegal.
La gasela dorcas és un petit ungulat característic de les grans extensions desèrtiques i subdesèrtiques del nord d’Àfrica, Aràbia i el Pròxim Orient. La subespècie que viu al nostre Zoo i que ha estat reintroduïda al Senegal és la gasela dorcas saharaui Gazella dorcas osiris, una de les que es troben avui en més greu perill d’extinció. Força abundant fins a la dècada de 1950, sempre havia estat perseguida pels pobles nòmades que habiten la seva extensa àrea de distribució i que utilitzaven la seva carn com a aliment. Però, l’arribada de les armes de foc i els vehicles de motor han estat els principals factors de la seva espectacular davallada.
Fins al moment, el Zoo de Barcelona ha participat en aquest projecte, a més del suport econòmic, amb l’aportació d’exemplars de la col·lecció, de línies genètiques escollides, així com en assessorament tècnic i veterinari. A més a més, i en l’àmbit educatiu, el Zoo ha elaborat i creat uns plafons informatius per al centre de recepció de la Reserve de la Faune de Guembeul, on romanen els animals en una primera etapa. Després d’un període d’adaptació, les gaseles dorcas són enviades a la Reserva de Fauna Ferlo Nord, una extensa zona protegida de més de 6.000 km2, representativa de la sabana arbustiva característica del Sahel.
La participació del Zoo de Barcelona en la conservació de la fauna del Sahel continuarà en el futur amb l’establiment de convenis de col·laboració amb altres projectes de recerca endegats a la zona per institucions nacionals i internacionals.