Calor i benestar animal

Capibara

Posant el benestar i la salut animal al centre, cada estiu el Zoo de Barcelona aplica mesures especials per pal·liar els efectes de l’increment de temperatures en els animals. Aquestes actuacions s’incrementen davant dels episodis de calor intensa com el que estem vivint, i complementen les rutines d’atenció diària que reben totes les espècies del Zoo per part dels cuidadors i cuidadores. 

 

Tot i que l’abundant vegetació garanteix que les temperatures que es registren al Zoo siguin, de mitjana, uns tres graus inferiors als de la resta de la ciutat, quan el mercuri s’enfila el Zoo de Barcelona activa un protocol especial del qual es desprenen diferents mesures que tenen com a objectiu principal parar el cop dels efectes que la calor pot tenir sobre les diferents espècies.

 

Mangosta jugant amb aigua

 

Per al director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon, “les mesures que prenem aquests dies són un signe més del ferm compromís del Zoo de Barcelona amb el benestar de totes les espècies que hi són presents, i també una mostra de la nostra ràpida capacitat d’adaptació als canvis d’entorn”. El protocol en cas d’altes temperatures comprèn accions relacionades amb els eixos bàsics del benestar animal. “Entre altres qüestions, es prioritza el manteniment del confort tèrmic dels hàbitats, es vetlla per la bona hidratació dels animals i posem en marxa totes les accions necessàries per garantir que poden seguir mantenint els seus hàbits de comportament habituals en les millors condicions possibles, com el bany en el cas de les espècies més aquàtiques”, descriu Alarcon.

 

A diferència del que passa en altres èpoques de l’any, quan les temperatures són altes es garanteix que els animals puguin accedir sempre que ho vulguin als aixoplucs o les zones interiors de les seves instal·lacions, mantenint les comportes obertes en tot moment per reduir l’efecte de la calor.

 

Garantir la bona hidratació dels animals és una altra de les prioritats. L’equip de cuidadores i cuidadors renova amb més freqüència l’aigua dels abeuradors perquè estigui fresca. També incrementen el nombre d’abeuradors que hi ha a disposició dels animals. Així mateix, s’intensifica la neteja i renovació de l’aigua de les zones de bany que tenen algunes espècies a les seves instal·lacions, una pràctica que es repeteix en el cas dels fangars, que tenen un paper important en la regulació tèrmica d’animals com els facoquers, el rinoceront i les elefantes.

 

 

En altres casos, com els de les elefantes, el bisó i el búfal nan els professionals del Zoo refresquen les instal·lacions amb mànegues d’aigua, una operació que, en alguns casos, com el dels pandes vermells, es realitza amb aspersors. En canvi, als felins i als ossos se’ls poden arribar a instal·lar ventiladors a les estances per afavorir una millor climatització.

 

L’alimentació és un altre element que les cuidadores i cuidadors del Zoo de Barcelona adapten i tenen molt en compte durant els mesos de més calor. Alguns exemples són la fruita i els gelats de brou o de suc de fruita que s’ofereixen als primats; els blocs de gel amb fruita per a les girafes; o els granissats de cucs per a les mangostes i les suricates.

 

 

Ximpanze menjant fruita

 

 

El Zoo, compromès amb la sostenibilitat i l’estalvi d’aigua

 

El Zoo de Barcelona porta a terme totes aquestes accions malgrat l’actual situació de sequera perquè, per la seva pròpia idiosincràsia, està exclòs d’algunes de les mesures d’estalvi d’aigua que es desprenen del protocol d’actuació per a risc de sequera que ha desenvolupat l’Ajuntament de Barcelona en l’actual situació d’excepcionalitat. Tot i aquesta exempció, i en coherència amb el compromís de l’espai amb la sostenibilitat i la reducció dels impactes de la seva activitat, el Zoo ha posat en marxa diferents mesures amb les quals està aconseguint un estalvi diari de 200 metres cúbics d’aigua, una quantitat que equival pràcticament al consum d’aigua diari que realitzen 1.800 habitants de Barcelona .

 

Com en molts altres espais de la ciutat, el Zoo manté vigents les restriccions de rec de gespes i prats i el tancament de les fonts ornamentals. A més, entre altres actuacions, s’ha començat a utilitzar un sistema de control de consums que permet monitoritzar la despesa d’aigua en temps real per detectar al moment qualsevol possible fuita i també s’ha tancat una de les dues grans escomeses d’aigua que té el parc per reduir la pressió i el consum. Amb caràcter general, s’aposta per la plantació d’espècies vegetals adequades a les condicions climàtiques mediterrànies.