Alliberats els primers exemplars del projecte Turó Cat!

turo

En el marc del projecte TuroCat de recuperació del turó europeu a Catalunya, en què col·laboren el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca, s’ha endegat una prova pilot de reintroducció d’aquesta espècie a la demarcació de Lleida amb individus procedents del programa de cria en captivitat que ha posat en marxa el projecte, amb la col·laboració del Centre de Fauna del Pont de Suert del DACC. També ha tingut el suport d’un nucli zoològic privat del Pallars Sobirà. Aquest és el primer cop que s’alliberen al medi natural turons (Mustela putorius) prèviament criats en captivitat.

 

En concret, la iniciativa es desenvolupa en col·laboració amb Raimat Natura, on avui s’han alliberat set turons. Es tracta d’un espai natural de 700 hectàrees on conviuen en plena harmonia centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya ecològica del celler Raimat. Des de maig de 2021, és un espai obert al públic de forma gratuïta per tal que tothom pugui descobrir la seva rica biodiversitat.

 

El turó és un consumat depredador de conills, un problema molt greu per a l’agricultura, precisament a la zona de Lleida. La prova pilot també avaluarà el grau d’aclimatació d’exemplars nascuts en captivitat, a l’hora de testar la seva interacció amb el conill, espècie que pràcticament consumeix en exclusiva aquestes zones. També, però, amfibis, rates i altres rosegadors. 

 

També s’han alliberat sis exemplars més a l’Alt Empordà, on hi ha les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció. Els exemplars alliberats duen un emissor per fer-ne seguiment i estudiar-ne l’adaptació al medi.

 

turo1

 

Aquesta prova pilot s’inscriu en el marc d’una iniciativa més àmplia per disposar d’un estoc reproductor i criar aquesta espècie amenaçada en captivitat per posteriorment alliberar-ne exemplars al medi. Així mateix, també s’està treballant per obtenir exemplars salvatges i translocar-los a les zones de Catalunya on cal recuperar el turó.

 

Aquest projecte pioner de cria i reintroducció tindrà continuïtat els pròxims anys per reforçar les poblacions de turons en altres àrees marcades pels científics del projecte TuroCat, fruit del seguiment continuat que es fa per avaluar l’evolució de l’espècie. Tornar a connectar les poblacions de turons i evitar l’aïllament genètic és vital per al futur de l’espècie a Catalunya. També es potenciarà la col·laboració amb empreses i entitats del sector primari i amb propietaris de terrenys d’elevat valor ecològic per a aquest animal.

 

Una espècie en perill d’extinció

 

El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya, aprovat aquest darrer mes d’octubre pel Govern de Catalunya, classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Durant els darrers 30 anys, els seus efectius i l’àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins arribar a la situació actual, en què l’espècie habita únicament en alguns punts de les planes de l’Alt i Baix Empordà i, de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter, al Ripollès.

El projecte TuroCat va néixer el 2018, gràcies al suport de la Generalitat i d’una beca de la Fundació Barcelona Zoo, i hi participen molts voluntaris i institucions diverses a banda de les ja esmentades.