Docents arribats des de diferents centres d’arreu de Catalunya s’han trobat el matí del 18 de setembre a la plaça de la Dama del paraigua del Zoo per conèixer i experimentar com serà el nostre programa educatiu per al curs 2021-2022 . El director del Zoo Sito Alarcon, en Juli Mauri, cap de Conservació i Coneixement del Zoo, i tot l’Equip d’Educació van rebre’ls i atendre’ls durant la vetllada que va incloure un tast de les últimes novetats de la programació.
El 2019 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar un Nou Model de Zoo basat en tres pilars fonamentals: la conservació de les espècies, la recerca i l’educació. Aquesta última, doncs té una importància cabdal en la nostra activitat i hi ocupa un lloc central. Per aquest motiu, el Zoo ha elaborat un nou Pla educatiu que es concreta en activitats específiques per a totes les edats i nivells.
El nou Pla educatiu està fortament influenciat pel Nou Model i els valors que l’impregnen, però també es basa en el curriculum escolar i les competències bàsiques del sistema educatiu de casa nostra. El pla té com a objectiu transformar les activitats en experiències educatives, i per aconseguir-ho l’equip del Zoo està realitzant una tasca de reformulació de la seva oferta mitjançant la millora metodològica i didàctica de continguts i materials, la incorporació de les noves tecnologies, i una nova metodología vivencial i continuada, tenint en compte els canvis que està experimentant el Zoo i els actuals reptes ambientals i de crisi de la biodiversitat.
El pla incorpora noves activitats que representen un pas més en el projecte de transformació cap al Zoo del futur. Volem que els docents puguin comptar amb el nostre equip per reforçar el treball a l’escola amb tot allò en què tenim l’expertesa --la zoologia, la biologia, l’ecologia, la conservació de la biodiversitat i el benestar animal-- a través d’activitats concretes de temes específics vinculats en especial a la fauna propera, autòctona i amenaçada, de gran interès per complementar la feina a l’aula.
Amb una oferta renovada, destaca l'activitat Animals en perill, única a Catalunya per l'entorn on es desenvolupa, i que incorpora suport digital interactiu per aprendre jugant i en equip tot visitant les instal·lacions del Zoo. Les activitats més “històriques” que tenen major demanda també s’han actualitzat, com és el cas del taller Invertebrats, amb novetats com la possibilitat de veure animals vius de manera directa durant l’activitat i visitar el Pavelló d’invertebrats, de pròxima inauguració, o Quin animal sóc? amb jocs de descoberta i material biològic.
L’Escola del Zoo també està fent un esforç per anar incorporant metologies i recursos que transformin les activitats en experiències inclusives per a tothom. L’equip del Zoo té la voluntat d’adaptar-se en general a les necessitats de tots els centres i a la realitat de cada moment, com ha demostrat en aquests mesos de pandèmia, i s’ofereix a traslladar-se a les escoles o adequar la seva oferta al Zoo a demanda, sempre que calgui.
Pel que fa a l’acollida dels grups escolars, es treballarà en un nou espai i en un format també vivencial i continuat que facilita als educadors i alumnes l’aprenentatge i el creixement en valors. La situació viscuda durant els dos darrers anys ha fet també que el Zoo incorpori les noves tecnologies en la seva proposta, tant a través de connexions on line que permeten que els nostres educadors accedeixin a les aules de qualsevol escola, com creant activitats amb suport digital que permeten aprendre a través de la gamificació i el recorregut pel Zoo.
Finalment, el nou Pla educatiu s'acompanya d'un pla de formació continuada en matèria d’educació ambiental, de fauna i de sostenibilitat per a l’equip d’educació del Zoo, amb la voluntat que els professionals de la casa estiguin capacitats per oferir la millor educació ambiental possible, en especial pel que fa a la conservació de la fauna amenaçada i els seus hàbitats.
En resum, el Zoo vol contribuir de manera decisiva a conscienciar la societat de la necessitat de protegir entre tots la natura i el medi ambient. A través d’experiències reveladores es proposa afavorir la reconnexió dels estudiants de tots nivells i edats amb la natura i influir en els seus hàbits actuant de catalitzadors del canvi cap a una societat més respectuosa amb la biodiversitat i més activa en la seva defensa. Les activitats es transformen en experiències educatives al voltant de la natura, adreçades als escolars, però també òbviament a les famílies i el públic en general, per als quals el Zoo programa activitats diverses al llarg de l’any. L’activitat divulgativa i de sensibilització s’amplia a través d’una estratègia comunicativa integral que permet que la la visita al Zoo no es limiti a l’observació d’un conjunt d’instal·lacions amb animals, sinó que esdevingui una experiència completa que ajudi a adquirir coneixements nous, que emocioni i que mogui a l’acció durant l’estada al parc, i abans i després de la visita, a través del web, aquest blog, les xarxes socials i resta de canals de comunicació de la institució.