La Fundació Barcelona Zoo ha atorgat les beques que destina anualment a projectes de recerca, conservació, protecció i preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat (PRIC). Aquest any s’han rebut fins a 29 sol·licituds, de les quals 11 projectes han estat seleccionats pel jurat. La Fundació aportarà 88.000€ per finançar els 11 projectes d’aquest any, el que suposa un increment del 14,3% respecte de l’import destinat a les beques al 2018. En total, ja són més d’1 Milió d’€, els diners que la Fundació Barcelona Zoo han destinat a beques des de l’inici d’aquest programa al 2005.
El gruix de les beques atorgades, 8 dels 11 projectes escollits, tot i que s’han presentat projectes arreu del món, s’han focalitzat la majoria de les beques en l’estudi de la fauna i els ecosistemes autòctons de la Mediterrània, la resta de projectes se centren en taxons d'altres bioregions. A banda, del total de projectes, 7 desenvoluparan les seves activitats de recerca in situ, és a dir, en l’àmbit natural de les espècies; 3 ho faran en l’àmbit del propi Zoo o en santuaris de primats a l’Àfrica, mentre que el projecte restant s’aborda des de la perspectiva One Plan Approach, és a dir que integra accions de gestió i conservació de tots els implicats en el projecte, tan al medi natural com en medi controlat.
Les línies prioritàries més representades en els projectes becats són la recerca aplicada a la conservació, accions de recerca i conservació in situ d’espècies i hàbitats autòctons de la Mediterrània o amb alt nivell d’amenaça i l’ús de les noves tecnologies aplicades a la recerca zoològica.
Les entitats que es veuran beneficiades amb aquestes beques per poder portar a terme els seus projectes de recerca i conservació són diferents departaments de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF-CSIC). També han resultat premiades 2 ONG catalanes, la Fundació Emys i l’Escola Natura de Parets de Vallés, i una d’internacional, el Chimpanzee Health Group; més enllà de nombrosos naturalistes del nostre país vinculats amb aquestes organitzacions i universitats.
El llistat dels 11 projectes seleccionats són:
- Estudi de la persistència ambiental del virus de la influença aviària
Albert Perlas
Universitat Autònoma de Barcelona
- Cognición, conservación y bienestar en ungulados en peligro: gacela dorcas, gacela dama y órix cimitarra
Montse Colell
Universitat de Barcelona
- Ampliación de la distribución de la rana híbrida de Graf (Pelophylax klepton grafi) en Cataluña, y estudio de su cría en cautividad
Daniel Fernández
Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP)
- Chimpanzee Reproductive Health Assessment Project
Yedra Feltrer
Chimpanzee Health Group
- Conservació del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) i la interacció amb la pesca recreativa
Carlos Tobella
Universitat de Girona
- Estudio de la salud de las poblaciones de murciélagos de Catalunya
Óscar Cabezón
Universitat Autònoma de Barcelona
- Exposició a rodenticides anticoagulants en els voltors comuns que s’alimenten en abocadors
Ignasi Marco
Universitat Autònoma de Barcelona
- La conservación de la biodiversidad y el turismo en las calas de la Costa Brava
Alberto Maceda
Universitat de Barcelona
- Estudi genètic i climàtic per a la reintroducció de la papallona grogueta del desert a Catalunya
Roger Vila
Universitat Pompeu Fabra - CSIC
- Estudi i conservació d’Emys orbicularis a la plana de la Selva
Pau Sunyer
Fundació Emys
- Determinació hormonal en saliva: una eina potencial per al maneig reproductiu i la conservació del dragó de Komodo
Manel López-Béjar
Universitat Autònoma de Barcelona