Nou programa per a escoles “Descobrim la biodiversitat”

educacio

El Zoo de Barcelona estrena una nova oferta educativa adreçada a escoles i instituts que té com a objectiu conscienciar sobre la necessitat de protegir la natura. Es tracta d’un pas més en el procés en què està immers el Zoo per esdevenir un centre de conservació de la biodiversitat i contribuir a conscienciar la societat de la importància de tenir cura de la natura i el medi ambient.


Aquesta nova oferta educativa es concreta en un nou paquet d’activitats participatives i experiencials que busquen, sobretot, afavorir la reconnexió de l’alumnat amb la natura i influir en els seus hàbits, per tal que actuïn de catalitzadors del canvi cap a una societat més respectuosa amb la biodiversitat i més activa en la seva defensa.

 

Descarrega el Programa d'Activitats Educatives 2023-2024

 

activitats


Són un total de set propostes en què, de la mà dels educadors i educadores del Zoo i seguint una metodologia STEAM –pràctica, amb materials diversos i abordant situacions reals– es tracten matèries com la biologia, l’ecologia, la zoologia, la conservació de la biodiversitat i el benestar animal, posant especial èmfasi en la fauna propera, autòctona i amenaçada. Les activitats s’adapten a qualsevol nivell educatiu, des d’infantil fins a secundària. 

En aquestes activitats es fan servir des de microscopis fins a maquetes de diferents entorns naturals del planeta, mostres d’elements típics del bosc mediterrani, o animals i plantes de joguina, entre d’altres.

Coincidint amb l’estrena d’aquest nou paquet didàctic, el Zoo també ha posat en funcionament nous espais educatius. Són, en concret, una nova sala polivalent, un laboratori i dues aules, una d’elles, amb el mobiliari adaptat a l’alumnat d’infantil.  

 

activitat2

 

Un equip d’educadors i educadores, pioner a l’Estat


Fundat el 1975, el departament d’educació del Zoo de Barcelona és un dels primers d’Europa i el primer que va existir a l’Estat espanyol. Des de l’inici, va dirigir els seus esforços envers els centres educatius reglats i també a tot tipus de públic interessat en la temàtica animal i naturalista. L’Escola del Zoo ha ajudat a formar molts experts en zoologia i ciències naturals del país i ha impulsat moltes vocacions. Els seus educadors i educadores treballen en xarxa seguint una estratègia conjunta per contribuir a la conservació de la biodiversitat a través de l’enorme potencial de coneixement i sensibilització que tenen els zoos i aquaris. La International Zoo Educator Association (IZE) i l’Associació mundial de zoos (WAZA) els apleguen a tots a nivell internacional, i regionalment s’agrupen sota el paraigües de les associacions de zoos europea (EAZA) i ibèrica (AIZA) per aprofundir sempre en la seva especialitat i adaptar-se a la realitat de cada moment.

 

 

El Zoo, centre de conservació de la biodiversitat i referent en la consciència mediambiental 


El nou pla educatiu del Zoo de Barcelona s’emmarca en el Nou Model de Zoo, aprovat el 2019, i  que té la conservació de les espècies, la recerca i l’educació com a pilars bàsics. Amb aquestes noves activitats, el Zoo continua avançant en la seva aposta per contribuir de manera decisiva a conscienciar la societat de la necessitat de protegir, entre tots i totes, la natura i el medi ambient. 

La nova activitat divulgativa i de sensibilització del Zoo es reforça amb una campanya informativa  que farà possible que la visita al Zoo no es limiti a l’observació d’un conjunt d’instal·lacions amb animals, sinó que esdevingui una experiència completa que ajudi a adquirir coneixements nous, que emocioni i que convidi a l’acció. Aquesta campanya es difondrà a través del web, el blog, les xarxes socials i la resta de canals de comunicació del Zoo.  

 

 

Descarrega el Programa d'Activitats Educatives 2023-2024