Jornada STEAM al Zoo 16 de novembre

steam 1

El Zoo acull per primera vegada la jornada STEAM Zoo, un matí d’activitats relacionades amb la ciència i adreçades a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO. Hi participen prop de 600 nois i noies de diferents instituts de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

 

L’STEAM Zoo l’impulsen conjuntament Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) amb l’objectiu de promoure vocacions científiques entre el jovent, tot proporcionant-los coneixements en biologia de manera lúdica i amb tot el rigor acadèmic.

 

De 9.30 h a 13.30 h, els diferents grups classe que segueixen aquesta jornada científica poden participar en tres activitats impartides per l’equip del Zoo de Barcelona conjuntament amb el personal docent i investigador de l’EEBE de la UPC.

 

Al primer dels tallers, que porta per títol L’ADN a les teves mans, l’alumnat ha extret ADN de les cèl·lules i fins i tot tocar-lo. Amb Què mengem?, han après com el que ingerim es transforma en energia a partir d’una sèrie d’experiments. I a Interpretant el que pensem, els participants han comprovat en directe com es comuniquen el cervell i els músculs del cos.

 

A més, els alumnes han assistit a l’espectacle participatiu Les tres neurones, que els ha ensenyat com funcionen les cèl·lules que conformen el teixit nerviós.  

 

steam2

  

 

Un pol d’innovació educativa al servei del talent jove de la ciutat

 

L’STEAM Zoo forma part d’un projecte educatiu molt més ampli que té com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia d’una forma diferent i més enllà de les aules. La iniciativa fa especial èmfasi en la promoció de les vocacions científiques entre les noies, i contribueix així a trencar els estereotips de gènere.   

 

És la primera vegada que el Zoo de Barcelona acull una d’aquestes jornades. Les trobades STEAM d’enguany, impulsades conjuntament amb la UPC, van començar el passat 23 de març al Fòrum, amb la participació de més de 1.500 joves de 4t d’ESO i batxillerat. A l’abril, l’Anella Olímpica va prendre-li el relleu, amb més de 1.500 participants de 2n i 3r d’ESO. I al maig va ser el torn del Tibidabo, que va rebre més de 2.300 estudiants de 4t d’ESO i batxillerat. En total, s’estima que aquest 2022 es beneficiaran de les activitats STEAM més de 6.000 joves.

 

Amb aquesta nova jornada del programa STEAM, B:SM reforça el seu compromís amb l’ús social i educatiu d’alguns dels espais emblemàtics de la ciutat que gestiona, com és el cas del Zoo.