Un estudi impulsat per la Fundació Barcelona Zoo avaluarà l’estat dels amfibis a Catalunya

trito

L’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) coordinarà un projecte pioner per avaluar l’estat dels amfibis a Catalunya i proposar mesures per millorar-ne la conservació. Es tracta d’un estudi interdisciplinari impulsat i finançat per la Fundació Barcelona Zoo en el qual, a més de l’IBE, hi participen el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB), el Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG), l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio-UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC).

 

La Fundació Barcelona Zoo hi destinarà un total de 90.000 euros.  S'espera que el projecte tingui un alt impacte tant a nivell tecnològic com en la conservació de la biodiversitat.

 

ferreret
Foto: Nicolas Reusens

 


Els amfibis, un grup en perill d’extinció a Catalunya i arreu del món
 

A nivell mundial, segons dades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), s'estima que més del 40% de les espècies d'amfibis es troben en perill d'extinció, i és per tant un dels grups més amenaçats de tota la biodiversitat del planeta. 

 

La disminució de les poblacions d'amfibis no només té implicacions ecològiques, sinó també repercussions en la salut humana. Això es dóna perquè moltes d’aquestes espècies són indicadors primerencs de canvis als ecosistemes i la seva desaparició pot tenir efectes negatius en l'estabilitat del medi natural i en la qualitat de l’aigua. 

 

A Catalunya, la situació dels amfibis no és diferent. Encara que compta amb una gran diversitat d'espècies, moltes es troben en una situació preocupant. La pèrdua i la fragmentació de l'hàbitat natural, la contaminació de les aigües, les malalties, la introducció d'espècies exòtiques i el canvi climàtic són algunes de les amenaces que han portat a un declivi significatiu a les poblacions d'amfibis al territori català. D’aquí, la importància de tenir coneixement sobre aquests processos i desenvolupar estratègies efectives de conservació. 

 

trito

 

La Fundació Barcelona Zoo impulsa la conservació d’amfibis a Catalunya
 

La Fundació Barcelona Zoo impulsa i finança aquest treball interdisciplinari davant la necessitat de tenir un diagnòstic integral de la situació dels amfibis, les seves amenaces i la comprensió dels factors que influeixen en la seva supervivència i reproducció. Així mateix, es busca proposar mesures concretes i efectives per millorar la situació d'aquestes espècies i garantir-ne la conservació a llarg termini.

 

Aquest projecte suposa un pas més en el compromís del Zoo de Barcelona amb la conservació dels amfibis amb iniciatives com la reintroducció del tritó del Montseny o el treball de recuperació de les poblacions de ferrerets, a la Serra de Tramuntana de Mallorca, entre d’altres.