Els mangabeis de coroneta blanca estrenen instal·lació

mangabeis

El dia 27 de febrer, aprofitant que era dilluns de Carnaval, vam fer la inauguració de la reforma de la instal·lació de mangabeis de coroneta blanca (Cercocebus Lunulatus) amb la presència d’un bon nombre de visitants, petits i grans, que es van acostar per veure què teníem preparat per a l’ocasió. Era dia de lliure elecció de moltes escoles i els nens i nenes que participaven al Taller de Carnestoltes van preparar amb la seva educadora un enriquiment per als mangabeis que com sempre va ser rebut amb entusiasme i un interessant repertori comportamental.   

 

El públic infantil també va escoltar amb molta atenció el conte sobre el mangabei Pim Pam, fet a mida per a la vetllada. Però qui va viure amb més emoció aquesta vetllada va ser la Lourdes Sanahuja, una sòcia veterana i molt assídua, coneguda pel Zoo com “la iaia”, que va ser l’encarregada de tallar la cinta, per a la seva sorpresa. Amb aquest acte també es volia agrair la seva simpatia i lleialtat, com a representant de tots els socis del Zoo Club.

 

Image removed.
La sòcia veterana Lourdes Sanahuja amb membres de la Direcció del Zoo

 

La nova instal·lació es troba situada al costat dels orangutans i dobla l’extensió de l’anterior. En aquest nou espai, de 160 m2, s’ha eliminat el fossat i s’ha enriquit l’ambient mitjançant diferents estructures, substrat i xarxes. Les zones cobertes s’han ampliat fins als 70m2, i estan formades per 4 dormitoris amb calefacció i un ampli vestíbul a la vista del visitant, fet que possibilita la seva visió fins i tot quan fa mal temps i decideixen aixoplugar-se o refugiar-se del fred. Aquestes instal·lacions faciliten el maneig quan ha d’integrar-se un nou individu al grup, per exemple.

 

Aquests primats deuen el seu nom al pelatge gris del seu cos, més fosc al dors i més blanquinós a la part ventral. D’hàbits diürns, viuen a les selves de Ghana, Costa d’Ivori i Burkina Faso. És una espècie en perill, i degut a la caça furtiva i l’explotació del seu hàbitat natural la distribució de la seva població està molt fragmentada i no és abundant a cap de les zones on encara es pot trobar. Va ser considerada com una de les 25 espècies de primats més amenaçats a finals del segle XX i la seva població silvestre s’ha vist reduïda en un 50% durant els darrers 30 anys, a causa de la desforestació per al consum de fusta exòtica i els incendis per a crear zones cultivables, a més de la caça furtiva per al consum de la seva carn.

 

Image removed.
El Quim explica el conte del mangabei Pim Pam als nens i nenes presents a la inaguració

 

El grup de mangabeis de coroneta blanca que es mantenen al Zoo de Barcelona està format pel mascle Racky, nascut al Zoo d’Accra el 2004 i traslladat a Barcelona el 2014, que es va adaptar molt bé a la seva nova llar on viu en companyia de dues femelles adultes, la Kasi, nascuda a Barcelona el 1997 i la Monika, nascuda també a Barcelona el 2009. Les dues han criat fa uns mesos.  A més d’aquests 3 exemplars adults, hi ha al grup una femella jove, la Kara, nascuda el 2011, que va tenir la seva primera cria l’any passat, i la Phoebe i la Nika, nascudes el 2013 i el 2014. Les cries nascudes el 2016 són el Ragnar, l’Eku i la Priscilla.

 

mangab1

 

 

Programes de conservació

 

El seguiment de la població de mangabei gris als zoos de l’Associació europea de zoos i aquaris (EAZA) es va iniciar l’any 1994, i el 2001 es va decidir crear un  Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP)  per a aquesta espècie, que es coordina des del Zoo de Barcelona, per tal d’impulsar-ne la reproducció  ex situ i reduir l’índex de consanguinitat, que era força elevat. 

 

Una de les inicitiaves pioneres dins d’aquest programa va ser incorporar-hi el zoo d’Accra (Ghana), situat a l’àrea geogràfica originària de l’espècie. Això va ser possible gràcies a les gestions i la supervisió del coordinador de WAPCA (West African Primates Conservation Action), una ONG formada per alguns zoos europeus, inclòs el Zoo de Barcelona, dedicada a promoure la conservació in situ d’espècies de primats d’Àfrica Occidental. 

 

news-mangabeis
Els nens i nenes participants al Taller de Carnestoltes van preparar un enriquement per als mangabeis

 

Si bé inicialment es va potenciar el reforç de la població dels grups de mangabeis que es troben a Accra,  posteriorment aquesta col•laboració també ha permès que alguns exemplars nascuts a aquesta ciutat fossin traslladats a zoos europeus (com és el cas del nostre mascle Racky) i millorar així la variabilitat genètica de la població ex situ. El següent objectiu del programa és establir un grup de mangabeis al zoo de Kumasi (Ghana),  en una instal·lació de semillibertat, per poder observar com s’adapten a un territori més natural. Es tracta d’una prova pilot que pot ajudar a orientar un possible programa de reintroducció d’exemplars als parcs naturals si es donessin les condicions necessàries.

 

El Zoo de Barcelona dóna suport tècnic i econòmic a la conservació d’aquesta espècie a Ghana i finança anualment el viatge i l’estada a Accra d’un investigador i estudiants de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de la Dra. Montserrat Colell, que desenvolupen estudis i tasques diversos.  Aquest seguiment a la zona és molt important per ajudar el Zoo d’Accra a millorar les seves tècniques de maneig dels primats i permetre una adequada gestió de la població de mangabeis.

 

El Zoo continuarà contribuint a la conservació del mangabei de coroneta blanca y  conscienciant els seus visitants sobre la difícil situació d’aquesta i altres espècie a la natura.