Celebrat el congrés on line dels Zoos europeus EAZA 2020

Congrés EAZA 2020

 

Cada any, quan comença la tardor, els membres de la European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) es troben en alguna ciutat europea per celebrar el seu congrés anual. Durant cinc dies, la seu escollida es converteix en un formiguer de biòlegs, veterinaris i altres professionals del món dels zoos anant i venint per poder assistir al màxim de sessions d’una autèntica marató de coneixement aplicat a la conservació de la biodiversitat.

 

Aquest 2020, però, la COVID 19 ha obligat els organitzadors a recórrer al format en línia, i tanmateix la trobada virtual ha estat tot un èxit, tant en inscripcions com en la valoració del programa triat. Del 28 de setembre al 2 d’octubre, 1.158 participants de 537 institucions i 80 països han participant en reunions, presentacions, debats i tallers sobre qüestions de màxim interès i actualitat.

 

Entre els temes tractats enguany destaquen els següents:

 

  • La COVID 19 i els seus efectes: des del desenvolupament d’aquesta i altres pandèmies zoonòtiques fins a l’oportunitat que representa per conscienciar sobre la pèrdua de la biodiversitat.

 

  • El compromís dels zoos amb la nova Estratègia de la Unió europea sobre biodiversitat per al 2030, que després de la del 2020 es proposa encaminar Europa cap a la recuperació ecològica en la propera dècada.

 

  • La necessària combinació del treball dins i fora dels hàbitats (in situ i ex situ) que permet avenços en la conservació de moltes espècies amenaçades.

 

  • La conservació ex situ als zoos, que està contribuint a preservar la biodiversitat europea.

 

  • El benestar animal i les eines per avaluar-lo i poder millorar tots els aspectes que influeixen en les condicions de vida dels animals als zoos, des del disseny d’instal·lacions fins a la formació dels professionals.

 

  • La feina dels educadors dels zoos amb les comunitats locals, que és clau en els projectes als hàbitats naturals.

 

  • Les contribucions dels zoos a la recerca. Com a través de la gestió de les seves poblacions, i en col·laboració amb les universitats, els zoos aporten coneixements sobre les espècies, que són essencials per ajudar les poblacions salvatges amenaçades.

 

 

El Zoo de Barcelona és membre de l’EAZA des de la seva fundació i el seu equip participa any rere en aquesta cita obligada dels zoos europeus. Aquest any, la Dra. Mª Teresa Abelló, conservadora de primats del Zoo i presidenta del Taxon Advisory Group de grans simis d’EAZA, ha fet una presentació conjuntament amb la Claudia Rudolf von Rohr, del Zoo de Zurich i coordinadora de benestar animal a aquest grup, sobre guies de bones pràctiques per millorar el benestar dels grans simis, dintre d’una sessió dedicada a experiències d’èxit.

 

Per la seva banda, el Dr. Hugo Fernández, cap del Servei veterinari i president de l’Associació europea de veterinaris de zoos i animals salvatges (EAZWV), va participar a la reunió del Comitè veterinari que cogestionen les dues associacions on es va informar de dues fites assolides gràcies a la feina conjunta: el compromís per part de l’Organització mundial de sanitat animal (OIE) de reavaluar l’actual classificació de l’hepatitis B en antropoides com a zoonosi, una tria no basada en l’evidència que està limitant esforços de conservació i reintroducció diversos, en especial amb gibons; i l’inici d’una guia de bones pràctiques que ha de permetre una adequada aplicació de la nova Llei europea de salut animal que entrarà en vigor l’abril del 2021, i que determinarà com han de ser els trasllats d’animals necessaris per al bon funcionament dels Programes d’espècies en perill (EEP) de l’EAZA.

 

2020 EAZA conference

 

 

L’EAZA reuneix tots els zoos europeus compromesos amb la conservació i que mantenen uns estàndards òptims en la seva gestió i instal·lacions: al voltant de 400 centres treballant en xarxa per la fauna i la natura. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) els considera actors clau per a la preservació de les espècies i la sensibilització ciutadana.  

 

Si t’interessa seguir alguna de les sessions obertes d’aquest congrés, pots accedir als vídeos a la pàgina web d’EAZA o el seu canal de YouTube.