El Zoo de Barcelona i SOS Primates estem enviant roba i equipament de treball del nostre personal al Centre de Recuperació de Primats (CRPL) de Lwiro, localitat de la província de Kivu Sur de la República Democràtica del Congo (RDC). El Zoo col·labora des del 2010 amb el CRPL a través de les beques que atorga la Fundació Barcelona Zoo, destinades a la conservació, recerca i reintroducció d’espècies en perill d’extinció.
En aquesta ocasió, la col·laboració consisteix a proporcionar als cuidadors del CRPL la roba i equipament de treball adequat per tal que puguin desenvolupar totes les tasques que es realitzen diàriament al centre: entre d’altres, neteja i desinfecció de les instal·lacions, preparació d’aliments, recollida de branques perquè els primats puguin jugar i fabricar els seus nius. La iniciativa ha sorgit de cuidadors del Zoo vinculats a SOS Primates i l’equipament de treball recollit entre els treballadors del Zoo està format per pantalons, samarretes, jerseis tipus polo, impermeables i botes. El material s’envia degudament inventariat, després d’haver passat un rigorós procés d’inspecció, neteja i empaquetat, i és d’una gran ajuda, ja que les despeses de manutenció del centre s’han incrementat molt darrerament amb l’arribada de noves cries decomissades.
Part del material ja ha arribat al seu destí, però el CRPL i SOS Primates fan una crida a aerolínies i ONGs perquè els ajudin a completar el transport.
PRIMATS EN PERILL D'EXTINCIÓ: RESCAT I CONSERVACIÓ
El CRPL acull a més de 71 ximpanzés i 90 micos d’onze espècies diferents rescatats de la caça furtiva, el tràfic il·legal i consum de carn a la selva. L’única esperança de vida d’aquests primats és aquest centre, que els facilita unes condicions de vida dignes. La instal·lació es troba en una zona boscosa i en semi-llibertat per tal d’afavorir el nivell de socialització i el desenvolupament de les conductes pròpies de cada espècie.
En el futur, el CRPL vol dur a terme la reintroducció d’aquests animals en el seu hàbitat natural seguint els procediments que marca la Unió Internacional de la Conservació i la natura (UICN).
L’ajuda que facilita el CRPL i SOS Primates va més enllà de procurar el benestar i cura dels primats de la zona. El CRPL compra fruites i verdures als agricultors locals per incentivar l’economia local i la contractació de personal. El centre ja ha creat més de 44 llocs de treball locals i realitza actualment un programa de sensibilització que acull a més de 3.000 persones l’any, entre les quals hi ha militars, escolars i líders de comunitats locals de la zona. D’aquesta manera, el CRPL i SOS Primates donen un suport transversal a la població local.
SOS Primates és una organització sense ànim de lucre que vol donar a conèixer la delicada situació que afronten els primats i les zones on habiten per poder contribuir al seu benestar i protecció. Aquesta organització està formada per un equip multidisciplinar de persones del món de la primatologia, el benestar animal i la conservació. SOS Primates, i està estretament vinculada al Centre de Recuperació de Primats de Lwiro (CRPL).
La República Democràtica del Congo està situada al centre d’Àfrica, té més de 70 milions d’habitants i posseeix una enorme riquesa de recursos naturals. Així mateix, està considerat un dels països amb més biodiversitat del món: d’entre les moltes espècies (algunes endèmiques) que habiten en el seu territori es troben el ximpanzé, el bonobo, el goril·la de muntanya i l’okapi. Cinc dels seus parcs nacionals estan catalogats com a Patrimoni de la Humanitat. La zona està considerada com una de les més perilloses d’Àfrica per la seva gran inestabilitat política i militar.
Més informació sobre la feina del CRPL a SOS Primates i Lwiro Primates
I tu també pots ajudar fent una petita aportació a la campanya de SOS Primates Més que una carrera... pels primats i els habitants del Congo