El Zoo de Barcelona ha perdut una de les seves integrants més estimades, l’elefanta africana Yoyo. Tot i que se’n desconeix la data exacta de naixement, es calcula que tenia més de 54 anys, superant amb escreix l’esperança de vida d’aquesta espècie sota cura humana, que se situa en 39 anys. Era l’elefanta africana més longeva del món, segons els registres existents.
L’estat de salut de la Yoyo havia empitjorat les darreres setmanes precisament per problemes vinculats a la seva avançada edat. Aquesta situació ha anat evolucionant cap a un estat cada cop més delicat que no s’ha pogut revertir, tot i els esforços i l’atenció dispensada per l’equip de veterinària i els cuidadors i cuidadores del Zoo de Barcelona.
Ara, l’equip tècnic del Zoo, juntament amb personal del Servei de Diagnòstic de Patologia Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona aplicarà el protocol previst per a casos com aquest i compartirà tota la informació amb el programa de conservació de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), del qual el Zoo de Barcelona forma part.
El Zoo de Barcelona també està oferint una atenció especial a la Susi i la Bully, les altres dues elefantes que convivien amb la Yoyo. Juntes havien format un grup cohesionat d’elefantes i la seva convivència era molt bona.
La primera tinenta d’alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, lamenta la mort de la Yoyo i destaca “el paper del Zoo de Barcelona com a referent internacional en la cura i el benestar d’elefantes d’edat avançada, així com la seva tasca en la conservació d’aquesta espècie tan amenaçada. La Yoyo ha rebut, en tot moment, la màxima atenció per part del personal del Zoo, procurant-li les atencions necessàries per tal de millorar el seu benestar”.
El director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon, afirma que “la família del Zoo de Barcelona i tot l’equip de professionals la recordarem sempre com una elefanta entranyable, amb el seu caràcter propi, però alhora cuidadora i referent per a les seves companyes, la Susi i la Bully. Sempre ha estat molt estimada pels visitants i per tots nosaltres”.
El paper del Zoo de Barcelona com a refugi d’animals decomissats
La Yoyo formava part del conjunt d’animals que el Zoo de Barcelona té en acollida fruit d’una intervenció per part de l’administració. Una tasca que el Zoo porta a terme, des de fa més de tres dècades, de la mà del Ministeri de Transició Ecològica, com a centre adherit a la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES).
L'expertesa del personals del Zoo i l’adhesió a CITES fa que sigui una instal·lació idònia per acollir animals decomissats per les administracions, sigui per comerç il·legal o per qualsevol altra causa sobrevinguda, com va ser el cas de la Yoyo.
En concret, l’elefanta va arribar al Zoo l’any 2009, arran de la intervenció de la Generalitat a l’antic RioLeón Safari. I abans havia estat en un circ que li va deixar lesions físiques i psíquiques que van requerir de molta dedicació i cures especialitzades per part del personal del Zoo. Amb els anys, aquestes lesions van anar millorant i l’actitud de l’elefanta, també.
Actualment, la Yoyo convivia amb dues elefantes més, també d’edat avançada, la Susi i la Bully, que van arribar al Zoo en circumstàncies similars. Totes tres formaven un grup inseparable d’elefantes. L’equip del Zoo les va ajudar reforçant els comportaments socials i esperant el moment adequat per agrupar-les.
L’espai Sabana-Sahel, el refugi de les elefantes al Zoo de Barcelona
L’any 2013, el Zoo de Barcelona va traslladar les elefantes al nou espai que reprodueix la sabana del Sahel. Aquest espai es va dissenyar seguint els criteris que afavoreixen el benestar dels animals. L’espai Sabana-Sahel compta, per exemple, amb unes menjadores situades a vuit metres d’alçada que permeten a les elefantes fer l’exercici de recerca d’aliment que farien a la natura. Així mateix, l’espai està equipat amb substrats naturals, un fangar, branques i instal·lacions d’aixopluc climatitzades, amb llum natural i d’accés lliure.