Nou conveni amb el Zoo Animal Welfare Education Center

ximpa

El Zoo de Barcelona avança en el seu compromís amb el benestar i la salut animal. Amb l’objectiu de seguir oferint la millor atenció als animals que acull, el Zoo ha renovat el conveni de col·laboració amb el Zoo Animal Welfare Education Center (ZAWEC), la start-up de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) especialitzada en recerca, assessorament i educació en comportament i benestar animal.
 

El nou acord, de tres anys de durada, té com a objectiu donar continuïtat a la col·laboració que el Zoo i el ZAWEC mantenen des del 2021 i que ha fet possible una diagnosi acurada del benestar dels animals que acull el Zoo, la posada en marxa d’enriquiments ambientals i cognitius o l’execució de millores en les pròpies instal·lacions, entre d’altres.
 

En concret, al llarg dels propers tres anys, el Zoo i el ZAWEC treballaran per definir noves accions que contribueixin a millorar el benestar dels animals del Zoo. També s’oferiran noves sessions formatives per tal que l’equip de Conservació del Zoo ampliï els seus coneixements i metodologies en matèria de benestar animal.
 

A més, l’equip de veterinària del ZAWEC assessorarà el Zoo en l’atenció que han de rebre els animals en situacions excepcionals com poden ser obres o treballs de manteniment. I se’ls tindrà també en compte a l’hora de dissenyar noves instal·lacions o adequar les existents.

 

 

El Zoo de Barcelona, compromès amb el benestar animal
 

El benestar animal té una importància primordial per al Zoo de Barcelona. Dia a dia, el Zoo treballa per tal que els animals que acull estiguin en un estat òptim i satisfactori, gaudeixin d’una bona salut i les seves instal·lacions siguin confortables. Es busca, en definitiva, que els animals puguin expressar el seu comportament innat, de la manera més semblant possible a la natura.
 

A més del suport del ZAWEC, el Zoo està adherit a les principals associacions professionals de la comunitat zoològica, que li permeten un aprenentatge continu i el desenvolupament de les pràctiques més innovadores i avançades en la cura d’animals de zoos. Són la World Association of Zoos and Aqueriums (WAZA), l’European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) i l’Association of Zoos & Aquariums (AZA).
 

Fruit d’aquest aprenentatge continu, el Zoo aplica des de fa anys la metodologia Quality of Life Assessment, amb la que l’equip de cuidadors i cuidadores mesura la qualitat de vida de cadascun dels animals i quina és la seva tendència. A partir de diferents paràmetres, monitoritzen factors nutricionals, malalties, estat d’ànim o la relació amb la resta d’individus, entre d’altres.
 

El Zoo també s’ha dotat d’un protocol de benestar animal i sostenibilitat per situacions excepcionals com poden ser obres i treballs de millora; i ha implementat diversos enriquiments conductuals per millorar les condicions cognitives dels animals. N’és un exemple, la col·locació de caixes i altres objectes per tal que els primats s’hagin d’esforçar per trobar l’aliment.
 

aw