Lleopard de Sri Lanka

Panthera pardus kotiya

El lleopard és un predador molt adaptable, que viu tant a les selves denses com a zones més obertes de bona part d’Àfrica i d’Àsia. Captura des d’animals de petita grandària fins a antílops i altres preses de mida mitjana.

 

Els exemplars del Zoo de Barcelona pertanyen a la subespècie Panthera pardus kotiya, que viu exclusivament a l’illa de Sri Lanka, i les seves poblacions es troben actualment en greu perill d’extinció.

Programa de Cria

EPP - Zoo Barcelona

Hàbitat Natural

El lleopard és el membre que ocupa l’àrea geogràfica més extensa de la família dels fèlids, ja que viu a bona part de l’Àfrica al sud del Sàhara i del sud-est asiàtic, en petites poblacions aïllades al nord d’Àfrica, la península Aràbiga, el Pròxim Orient i l’Extrem Orient. La subespècie del Zoo, Panthera pardus kotiya, és enèmica de l’illa de Sri Lanka.

Lleopard de Sri Lanka
 • Distribució / Resident
 • Reproductor
 • Hivernant
 • Subespècies

Grau de risc

 • Extinta
 • Extinta en estat salvatge
 • En perill crític
 • En perill
 • Vulnerable
 • Gairebé amenaçat
 • Preocupació menor
 • Dades insuficients
 • No avaluada
En perill

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Carnívora
Família
Felidae

Característiques físiques

25-70 kg
Birth Weight: 500-600 g
60-80 cm
més de 20 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Solitària
Alimentació
Carnívora

Reproducció

Gestació
90-105
Dies
Cria
1-6, normalment 2-3

Descobreix com són

Biologia

Descripció

De pelatge cremós o brunenc clar completament tacat, fins i tot les potes, les parts inferiors i la cua, els mascles són lleugerament més grans que les femelles. Els exemplars melànics apareixen amb força freqüència.

Hàbitat

Habita principalment selves i boscos amb bona cobertura arbòria, encara que també es pot adaptar a zones més obertes com les sabanes herbàcies, les àrees arbustives o les regions muntanyoses.

Alimentació

És un poderós depredador que captura tota mena de preses de grandària petita i mitja, des de gasela i antílops fins a micos, aus i rosegadors. Per evitar la competència amb carnívors més poderosos, com lleons i tigres, sovint puja les preses dalt dels arbres per menjar-les tranquil·lament, comportament que no es presenta a Sri Lanka atesa la manca d’aquests grans competidors a l’illa.

Reproducció

Els dos sexes ocupen territoris superposats, amb diferents femelles ocupant petits territoris dins el territori molt més ampli dels mascles. No hi ha una època de reproducció determinada, sinó que els parts es poden donar a qualsevol època de l’any. En cada part acostumen a néixer dos cadells.

Conducta

D’hàbits nocturns i solitaris, ocupa territoris d’entre 10 i 30 km2, que marca deixant senyals d’esgarrapades als troncs dels arbres i orinant sobre troncs, branques i soques. Mitjançant la vocalització avisa de la seva presència al territori i, en el cas de les femelles, també l’emeten per atraure al mascle a l’època del zel i per cridar les cries. Quan tenen dos o tres anys d’edat els mascles marxen del territori matern per establir-se en un territori nou, mentre que les femelles ocupen part del territori de la mare.

Estatus i programes de conservació

Com quasi totes les subespècies que hi ha al món, la de Sri Lanka es troba avui en greu perill d’extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat selvàtic i de la persecució directa per tal d’obtenir-ne la pell. En aquest cas concret, la situació de risc es veu agreujada per l’aïllament genètic de la població de lleopards de l’illa i pel nombre limitat d’exemplars que permet un espai físic relativament reduït.

 

El Parc Zoològic de Barcelona participa en l’EEP de l’espècie.