Arriben 4 femelles d'ibis ermità

Zoo Barcelona

Ja han arribat al Zoo de Barcelona les representants d'una nova espècie, l'ibis ermità (Geronticus eremita). Són 4 femelles arribades del Nordens Ark (Suècia) seguint les recomanacions del EEP de l'espècie. Pròximament arribaran 4 mascles del Zoo de Stuttgart per formar parella al Zoo.

 

Aquesta espècie està catalogada en perill crític per la red list de la UICN i ara tan sols compta amb una petita població en el sud-oest del Marroc (prop d'Agadir) i amb unes altres encara menors, vestigials, en sengles localitats de Síria (desert de Palmira) i Turquia (Birecik). Anteriorment, l'ibis ermità va estar molt més repartit, havent-se reproduït per exemple a Centreeuropa (Àustria, Hongria i Suïssa) fins al segle XVIII. Migrador a Síria i Turquia, és resident al Marroc, des d'on tenen lloc dispersions d'abast no ben conegut (hi ha observacions a Mauritània, el Senegal i Mali).

 

Viu a zones àrides amb penya- segats on estableix les seves colònies de cria. S'alimenta principalment d'insectes i petits vertebrats; amfibis, rèptils i petits mamífers. Es distribueix en dues poblacions separades; la més abundant és sedentària i viu a les costes del Marroc. L'altre, més escassa, és migratòria i es desplaça entre Síria i Etiòpia. Fins al segle XVIII tenia una distribució més amplia, trobant-se a Àustria, Hongria i Suïssa.

 

Fins fa no gaire, l'única observació europea coneguda era la referent a una femella adulta capturada a les maresmes del Guadalquivir el juliol de 1958. Recentment han tingut lloc dues noves observacions, també a Espanya, d'exemplars solitaris d'origen desconegut, observats en les proximitats de Piedrahíta (Àvila) i prop de Trujillo (Càceres), en tots dos casos pel que sembla, des de desembre de 2004 i en els primers mesos de 2005.

 

Actualment existeixen programes de reintroducció d’ocells nascuts en zoos a Àustria, Alemanya i fins i tot a Espanya, com el Zoo de Jerez.

 

 

Font: www.seo.org/ave/ibis-eremita/