El Zoo de Barcelona posa en marxa una planta pilot de tractament i reutilització d’aigua en el marc del projecte europeu LIFE de “Gestió de recursos hídrics en parcs urbans – FIT4USE Tecnologia de recirculació d’aigües”. Aquest projecte, coordinat per la Universitat Tècnica de Liberec i en què també hi participen la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, amb el suport d’estudiants i joves investigadors, té com a objectiu trobar solucions perquè els zoològics optimitzin l’ús de l’aigua, un recurs imprescindible en el seu dia a dia.
La planta pilot s’ubica davant l’espai de Doñana del Zoo de Barcelona i compta amb un sistema de filtres naturals que regeneren l’aigua imitant el funcionament dels aiguamolls, retenint partícules i eliminant contaminants de forma natural. En concret, l’aigua passa per un circuit vertical i horitzontal de vegetació i substrat que reté partícules i elimina contaminants i patògens gràcies a l’acció combinada de plantes, microorganismes i materials filtrants. És, en definitiva, un ecosistema viu i dinàmic que, amb el temps, augmenta la seva eficiència depuradora i alhora genera nous hàbitats per a la biodiversitat.
Les primeres proves per regenerar aigua es van començar a fer a finals de febrer, amb l’aigua del llac artificial de la instal·lació del Zoo de Barcelona que acull els hipopòtams. Des d’aleshores, s’estan tractant entre 2 i 3 m3 d’aigua per setmana, amb resultats molt esperançadors, segons el grup de recerca que impulsa el projecte.
Durant aquestes primeres setmanes, s’han registrat reduccions superiors al 95% de contaminants de l’aigua com l’amoni, els sòlids en suspensió i la demanda química d’oxigen; i fins a una reducció per sobre del 99,99% del bacteri E.coli. Aquests valors permetrien reutilitzar l’aigua per al reg de zones verdes, llacs artificials o la neteja d’espais públics.

Un projecte de gestió circular i sostenible de l’aigua
Properament, aquesta planta tractarà també aigua de les instal·lacions dels tapirs i les aus aquàtiques, entre altres. I la previsió és seguir fent proves durant 18 mesos amb l’objectiu de poder tenir un model per escalar aquest projecte de gestió circular de l’aigua a nous espais del Zoo de Barcelona.
A més de regenerar aigua, els aiguamolls artificials com aquest, que ara s’està testejant al Zoo de Barcelona, són també espais de recuperació i observació de la biodiversitat i una eina d'educació ambiental sobre com la natura contribueix a una gestió eficient i sostenible de l’aigua.

Nova trobada, a Barcelona, de les diferents institucions implicades en el projecte
Aquesta setmana, ha tingut lloc la quarta reunió de seguiment del projecte de “Gestió de recursos hídrics en parcs urbans – FIT4USE Tecnologia de recirculació d’aigües”. Representants de les diferents institucions implicades en la iniciativa s’han reunit a Girona i Barcelona i han visitat la planta pilot del Zoo de Barcelona.
A més del Zoo de Barcelona i la Universitat Tècnica de Liberec, al projecte hi participen la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona, a través del grup de recerca Laboratori d’Enginyeria Química Ambiental (Lequia); el Zoo de Liberec; el grup Photon Water Technology; i un grup d’experts on hi ha representats el Bioparc de València o el Parc de la Natura de Cabárceno, entre d’altres.
