Cocodril de Siam

Crocodylus siamensis

Aquest cocodril habita en ambients d’aigua dolça tropicals de poca altitud del sud-est asiàtic i Indonèsia.

 

De grandària mitjana, tot i que els mascles poden arribar a fer gairebé 4 metres, en general no se’ls considera perillosos per a les persones. És un dels cocodrils més amenaçats en estat salvatge, tot i que està molt estès en captivitat, ja que es cria per obtenir la seva valuosa pell

Hàbitat Natural

Tailàndia, Laos, Cambodja, el Vietnam, Malàisia i algunes illes d'Indonèsia com Java i Borneo.

Tailàndia, Laos, Cambodja, el Vietnam, Malàisia i algunes illes d'Indonèsia com Java i Borneo
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
En perill crític

Taxonomia

Classe
Reptilia
Ordre
Crocodylia
Família
Crocodylidae

Característiques físiques

60-70
Birth Weight:
3-4 m
40 - 50 anys

Biologia

Habitat
Aigua dolça
Vida social
Gregària
Alimentació
Carnívora

Reproducció

Gestació
70 - 80
Dies
Cria
15 - 50 ous

Descobreix com són

Biologia

Descripció

El cocodril de Siam no és un cocodril gran, ja que no sol fer més de 3 metres de longitud, màxim 4. Té un cap gran comparat amb el cos, uns ulls i narius que sobresurten pel seu estil de vida aquàtic. Les extremitats són com les dels altres cocodrils, amb cinc dits a la potes davanteres i quatre a les posteriors, però els dits són més allargats.

 

El cos està acolorit amb ratlles que alternen entre el color oliva i el marró. Els joves són de color daurat o castany amb ratlles i taques negres al llarg del cos.

Hàbitat

Llacs, rierols, rius de corrent lent, pantans i maresmes d’aigua dolça de terres baixes.

Alimentació

S’alimenta preferentment de peixos, però també pot capturar rèptils, amfibis, aus i petits mamífers. Aprofita també la carronya. Els individus joves s’alimenten d’artròpodes, insectes, crancs i amfibis. Com la resta de cocodrils, no poden mastegar, de manera que han de sacsejar la presa per tal d’espedaçar-la amb les dents.

Reproducció

L’època reproductora té lloc durant l’estació humida. Les femelles construeixen una mena de niu allunyat diversos metres de l’aigua, on ponen de quinze a cinquanta ous. Aquest niu té forma de monticle format per una barreja de terra, fulles i altres materials vegetals que fa uns 150 cm de diàmetre i uns 30 cm d’alt. La femella hi va fent visites periòdiques fins que els ous eclosionen i llavors transporta les cries a la boca fins a l’aigua.

Conducta

De grandària mitjana, tot i que els mascles poden arribar a fer gairebé 4 metres, en general no se’ls considera perillosos per a les persones. D’hàbits generalment sedentaris, durant l'estació plujosa els individus es dispersen a través dels diferents paisatges inundats del seu hàbitat. L'espècie ha estat registrada fins a 600 m d’altitud.

Estatus i programes de conservació

És un dels cocodrils més amenaçats en estat salvatge, tot i que està molt estès en captivitat, ja que es cria per obtenir la seva valuosa pell. A partir d’animals en captivitat s’han fet algunes introduccions al medi salvatge, on havia estat quasi totalment exterminat. Les principals amenaces són la transformació de l’hàbitat en terrenys agrícoles i la caça per obtenir la seva pell. En algunes zones de la seva àrea de distribució, la població local els protegeix en considerar-los animals sagrats.