Jaguar

Panthera onca

El jaguar és el felí més gran del continent americà, on el trobem a la selva tropical humida. És un gran depredador que no menysprea cap tipus de presa. És notablement aquàtic i captura, a més de peixos,  grans serps, com ara l’anaconda.

 

Com passa amb nombrosos felins, ha estat delmat per comerciar amb la seva pell. De costums força nocturns i solitaris, es pot desplaçar per territoris molt amplis. Com en el cas del lleopard, hi ha individus melànics, totalment negres.

Programa de Cria

ESB_Zoo_Captura

Hàbitat Natural

Des del sud dels EUA i Mèxic, a través de l'Amèrica central i del sud, fins al nord de l'Argentina.

Jaguar
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Gairebé amenaçat

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Carnívora
Família
Felidae

Característiques físiques

35-120 kg
Birth Weight: 700-900 g
60-80 cm
més de 22 anys en captivitat.

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Solitàiria
Alimentació
Carnívora

Reproducció

Gestació
93-105
Dies
Cria
1-4 cries, normalment 2

Descobreix com són

Biologia

Descripció

És el felí de més gran volum del continent americà, ja que pot arribar a pesar més de 100 kg. De pelatge típicament tacat, s'assembla especialment al lleopard, tot i que sol ser més gran, amb una constitució general més robusta i el cap més massís, i que les seves característiques comportamentals i d'hàbitat són més similars a les del tigre.

Hàbitat

Tot i que el seu hàbitat preferit són les selves denses o pantanoses amb bona cobertura vegetal, el jaguar pot habitar a una varietat de terrenys boscosos més oberts, sempre associats a la presència i el fàcil accés a l’aigua.

Alimentació

És un poderós depredador que no menysprea cap tipus de presa, però prefereix mamífers com cérvols, tapirs, pècaris, capibares, agutins o micos. Notablement aquàtic, pesca a l’aguait peixos a la vora dels rius o des d’una branca baixa. També captura sovint caimans i grans serps, com ara l’anaconda, així com aus, tortugues i els seus ous. Ocasionalment menja algunes fruites madures.

Reproducció

Animals solitaris, els dos sexes només s’ajunten durant l’època de zel, que pot durar fins a quinze dies i durant la qual es produeixen còpules ràpides i molt freqüents. La gestació dura entre 93 i 105 dies i neixen entre un i quatre cadells en cada part, un parell en el cas més habitual. Els petits són cuidats exclusivament per la mare durant quasi dos anys.

Conducta

De costums força nocturns, és un animal solitari excepte a l’època de reproducció. Cada exemplar ocupa un territori que oscil·la entre els 5 i els 500 km2 en funció de la disponibilitat de preses que troba al seu abast. Les femelles poden solapar el seus territoris, més petits que els dels mascles. Els jaguars marquen els territoris amb orina, excrements, urpades als arbres i vocalitzacions.

 

Neda amb facilitat i és un bon grimpador que es mou àgilment per les branques dels arbres, encara que acostuma a capturar les preses pel terra de la selva.

 

A l’igual que passa en el cas dels lleopards, és freqüent la presència d’individus melànics, és a dir, amb el pelatge de color negre, sobretot en les poblacions que viuen a les selves denses.

Estatus i programes de conservació

Excepte en unes poques regions molt determinades, com ara el Pantanal, una gran zona humida molt poc humanitzada que comparteixen el Brasil, Bolívia i el Paraguai, les poblacions de jaguar es troben en perill en tota l’àrea de distribució. Les darreres dècades, el territori ocupat per les races septentrionals de l’espècie s’ha reduït en dues terceres parts i el de les races meridionals, en més d’un terç. Els motius d’aquesta dràstica disminució són l’excés de captures per obtenir-ne la preuada pell i la dràstica destrucció del seu hàbitat selvàtic.

 

El Parc Zoològic de Barcelona participa en l’ESB de l’espècie.