Del treball de conservació ex situ (fora de l’hàbitat) que fem al Zoo, destaca aquests primers mesos de l’any el naixement d’una cria d’òrix blanc (Oryx dammah), una de les últimes espècies conegudes que s’han extingit totalment en estat salvatge. També una de les moltes espècies del Zoo que pertanyen als programes europeus de conservació d’espècies en perill EEP i un bon exemple de la importància que té mantenir poblacions fora dels hàbitats amenaçats, ja que si l’òrix blanc no ha desaparegut del tot i per sempre és gràcies al fet que n’hi ha encara un important nombre d’exemplars a diferents zoos del món i això obre la porta a la seva reintroducció en àrees protegides del seu medi natural, com s’ha començat a fer en algunes reserves del Sahel, una regió africana amb la qual el Zoo de Barcelona està vinculada des de fa anys a través de projectes in situ de preservació de la fauna i la flora.
El Tumbuctú, que és com es diu la cria, va néixer l’11 de març i és fill de la Christin, nascuda al Zoo d’Stuttgart (Alemanya) el 2017, i el Rufaro, nascut al Zoo de Planckendael (Bèlgica) el 2016. És la tercera cria d’aquesta mare, que ja ha tingut dos mascles més. Pare i mare van arribar a Barcelona l’octubre de 2018 seguint les indicacions del programa EEP, ella molt joveneta però ja en edat reproductiva. Pots veure el petit òrix amb la resta del grup del Zoo, 3 femelles i 4 mascles, a la zona central del parc.
Una altra espècie extinta al seu hàbitat natural que ha criat recentment és la tórtora de Socorro (Zenaida graysoni), un ocell endèmic de l’illa de Socorro i de les illes de Revillagigedo a la costa oest de Mèxic, que es va veure per última vegada en llibertat l’any 1972. A l’Aviari del Zoo pots veure com els adults alimenten els dos polls que han sortit de l’ou!
Les causes de l’extinció d’aquesta espècie de tórtora van ser la presència de cabres, que van provocar la degradació del seu hábitat, i de gats que els van depredar, així com la introducció d’espècies vegetals invasores.
L’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) va crear un programa de conservació d’espècies en perill EEP per a la tórtora de Socorro l’any 1995 i en l’actualitat hi ha en marxa un programa de cria internacional en què participen zoos d’Europa (població total 161 individus, 95.46.20 ocells) i d’Estat Units (població total 69 individus, 34.15.20 ocells).
Aquestes últimes setmanes s’ha produït també el naixement d’una cria de gasela dama mohor, en aquest cas una subespècie de la gasela dama que també ha desaparegut de la natura. L'Estació Experimental de Zones Àrides d'Almeria, un centre de recuperació de fauna sahariana que depèn del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en va iniciar l'any 1971 un programa de cria en captivitat per tal d'evitar-ne l’extinció total. El programa va començar amb un mascle i sis femelles originaris d'una col·lecció particular i ha tingut tant èxit que els darrers anys han pogut ser ja alliberats exemplars en alguns parcs nacionals africans, així com enviar nombrosos animals a diferents zoològics del món, com el nostre, que participa també en el seu programa EEP.