Reintroduïts a la natura 2 ibis ermitans nascuts al Zoo.

ibis

 

Aquest mes de novembre han estat alliberats a Vejer de la Frontera (Cadis), dos mascles d’ibis ermità (Geronticus Eremita) nascuts al Zoo de Barcelona l’any passat. Es tracta d’un ocell propi de la conca mediterrània considerat en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

 

Els exemplars van marxar de Barcelona a principis d’octubre. Abans de la seva reintroducció al medi natural, han passat una quarantena al Zoobotánico Jerez i unes setmanes d’adaptació a una finca de Vejer de la Frontera, des d’on es planifiquen els alliberaments en petits grups diaris per afavorir l’assimilació als grups en llibertat.

 

Les dues aus porten emissors GPS, finançats per la Fundació Barcelona Zoo, que ajudaran a valorar l’èxit de la reintroducció de l’espècie.

 

El Zoo de Barcelona va incorporar aquesta espècie el 2019 per recomanació de la coordinadora del Programa Europeu d’Espècies en Perill EEP. Van ser, concretament, quatre mascles procedents del Zoo d’Stuttgart (Alemanay) i quatre femelles del Nordens Ark (Suècia) que van tenir el 2021 les primeres cries. 

 

Els últims exemplars en llibertat, uns 700, es troben al sud-est del Marroc, i han desaparegut a la pràctica del Pròxim Orient i d’Europa, on fins al segle XVIII se’n podien trobar fins i tot a països allunyats de l’àmbit mediterrani, com Àustria, Hongria i Suïssa.

 

La població actual es distribueix en dos grans nuclis majoritaris: el més abundant és sedentari i viu a les costes del Marroc; l'altre, més escàs, és migratori i es desplaça entre Síria i Etiòpia. L’hàbitat més habitual són zones àrides amb penya-segats, on estableix les colònies de cria. S'alimenta principalment d'insectes i petits vertebrats (amfibis, rèptils i petits mamífers).

 

 

La Fundació Barcelona Zoo col·labora en la reintroducció de l’espècie al sud de la península a través del “Proyecto Eremita”

 

L’any 1990, la població mundial de l’ibis ermità s’estimava en uns 250 exemplars, amb menys de 50 parelles reproductores. Tanmateix, gràcies als programes de conservació in situ que es desenvolupen al Marroc i la conservació ex situ que es duu a terme als zoos europeus a través del programa d’Espècies en Perill (EEP) de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), les seves poblacions en llibertat estan augmentant sensiblement.

 

Seguint aquesta línia, l’any 2004 el Zoobotánico Jerez i la Junta d’Andalusia van posar en marxa el “Proyecto Eremita” , amb l’assessorament científic de l’Estació Biològica de Doñana (CSIC). L’objectiu era estudiar diferents tècniques d’alliberament d’exemplars nascuts en captivitat per establir una població sedentària, estable i autosuficient a la zona.

 

La Fundació Barcelona Zoo hi col·labora des de l’any 2019, a través de la cria ex situ a les instal·lacions del Zoo i la cessió d’equips tècnics per a les tasques de seguiment d’animals.

 

El projecte ha permès consolidar dues colònies reproductives que s’ubiquen als penya-segats de la Barca de Vejer (Vejer de la Frontera) i a la Torre de Castilnovo (Conil de la Frontera). En total, la formen unes 200 aus. Durant la campanya de soltes d’enguany, compresa entre l’octubre del 2022 i el febrer del 2023, s’espera incorporar al contingent d’aus en llibertat uns 40 individus procedents de diferents zoos, inclòs el de Barcelona.

 

Aquest any hi ha hagut un increment notable en el nombre de parelles. Totes dues colònies concentren 28 parelles i 32 polls volats, que marquen un rècord per a la població. Amb aquestes xifres, es pensa que s’està a prop d’assolir la població mínima viable que permeti el creixement sense necessitat d’alliberar animals criats ex situ.