Martinet verd

Butorides striata

Amb una àmplia àrea de distribució mundial, viu a la vores de l’aigua, tant dolça com marina o salabrosa, on s’alimenta de tota mena de petits animals aquàtics. A diferència de molts dels seus parents, de costums gregaris i colonials, és una espècie d’hàbits solitaris que viu aïllada o en parella durant tot l’any.

Hàbitat Natural

Àmplia distribució en zones humides entre els tròpics, des de les amèriques, fins a Austràlia, passant per Àfrica i sud est asiàtic.

Martinet verd
 • Distribució / Resident
 • Reproductor
 • Hivernant
 • Subespècies

Grau de risc

 • Extinta
 • Extinta en estat salvatge
 • En perill crític
 • En perill
 • Vulnerable
 • Gairebé amenaçat
 • Preocupació menor
 • Dades insuficients
 • No avaluada
Preocupació menor

Taxonomia

Classe
Aves
Ordre
Ciconiiformes
Família
Ardeidae

Característiques físiques

125-260 g
Birth Weight:
35-48 cm
Més de 10 anys

Biologia

Habitat
Aiguamolls
Vida social
Gregària
Alimentació
Piscívora

Reproducció

Gestació
19-29
Dies
Cria
3 a 5

Descobreix com són

Biologia

Descripció

Petit ardeid de distribució àmplia a tot el món que es caracteritza pel bec llarg i prominent, la corona negrosa que li desemboca en tot un plomatge molt extens al dors, d’un color negrós i grisós, les potes grogues, les ales i la cua negres o molt fosques i les parts ventrals i el coll de colors terrosos, que presenten una marca longitudinal des de la gola fins a la base del pit, d’un color canyella molt marcat que envolta una marca blanca que baixa fins al ventre. La variabilitat física entre les subespècies d’aquest ocell ―33― és molt àmplia i va des de coloracions negres arreu del cos fins a totalment canyelles, passant per individus representats de subespècies totalment grisos o amb parts del plomatge vermelloses.

Hàbitat

Viu a les vores de l’aigua, tant dolça com marina o salabrosa, generalment en zones de manglar o rius i rierols amb vegetació densa a les ribes.

Alimentació

Tot i que varia ostensiblement depenent de l’àrea de distribució, generalment s’alimenta de tota mena de petits animals aquàtics.

Reproducció

L’època reproductiva, com en totes les espècies amb distribucions tan àmplies i que s’estenen per zones de temperatures i climes tan diversos, és molt variable. Això no obstant, en totes aquestes àrees fan nius de branques i branquillons amb matèria vegetal abundant, construïts essencialment per la femella, que empra el material que el mascle va agrupant i, de vegades, robant en altres nius, situats en arbres i arbusts a una certa altura, a prop o sobre àrees humides i cursos d’aigua. La posta acostuma a ser d’entre un i nou ous, en general entre tres i cinc, de color verd o blau pàl·lid, que són covats per ambdós sexes durant períodes entre els 19 i els 29 dies.

Conducta

A diferència de molts dels seus parents, de costums gregaris i colonials, és una espècie d’hàbits solitaris que viu aïllada o en parella durant tot l’any.

 

La major part dels membres d’aquesta espècie són residents i no migradors, tot i que, en les àrees més meridionals i septentrionals de la seva distribució, es produeixen variacions en la distribució, sempre obeint a canvis en l’abundància de l’aliment o a la situació i l’estat de les àrees humides.

Estatus i programes de conservació

No es troba amenaçat en tota l’àrea de distribució, en la que en major o menor mesura es considera comuna i localment abundant. Malgrat tot, en algunes àrees comença a tenir problemes d’adaptació a les activitats humanes i a molts d’aquests punts és fins i tot perseguit i caçat com a font d’aliment.