El gat salvatge (Felis silvestris, Schreber 1777) és l’únic felí autòcton de Catalunya, habitant dels nostres boscos ja des dels temps dels Neandertals. Tanmateix, és un gran desconegut entre la ciutadania, que amb prou feines sap de la seva existència.
El cap de setmana del 25 de gener s’han organitzat les I Jornades de seguiment de gat salvatge a Catalunya, organitzades pel #GrupFelis de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), i amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Zoo, el parc natural dels Ports, el grup de Naturalistes d’Osona i Graèllsia. En aquestes jornades reunit més de 50 professionals i naturalistes, per participar en la Xarxa de Seguiment de Gat Salvatge a Catalunya.
Les presentacions han anat a càrrec de l’Àngel Such i del Pau Federico, experts en el seguiment del gat salvatge a Catalunya.
Aquesta xarxa, impulsada pel grup FELIS i la Fundació Barcelona Zoo, permetrà poder recollir dades de distribució del gat salvatge.
Un altre dels objectius de les jornades ha estat la de formar voluntaris per poder recollir mostres de gat salvatge, principalment excrements, per a la seva posterior anàlisi genètica, podent establir el grau d’hibridació d’aquests amb el gat domèstic. Aquest projecte pioner a Catalunya és fruit de la col·laboració entre la UAB i la Fundació Barcelona Zoo, amb en Pau Federico com a investigador.
El grup FELIS, grup per al seguiment dels carnívors de la ICHN (Institució Catalana d'Història Natural), organitza les I Jornades de seguiment del gat fer. Aquest grup ha estat fundat l'any 2019 i té la seu al Zoo de Barcelona.
En aquest grup participen de forma voluntària tècnics de l'administració, de la Fundació Barcelona Zoo, del Grup de Naturalistes d'Osona i altres experts naturalistes de casa nostra.
El grup és obert a tothom que tingui interès a participar-hi.
Des de la Fundació Barcelona Zoo col·laborem amb el Grup de Naturalistes d'Osona per a la caracterització del gat salvatge a Catalunya, però està previst consolidar aquest projecte ampliant-ne l'abast (seguiment, genètica, etc.) per conèixer l'estat d'aquesta espècie, pel que fa a la distribució i la hibridació, i treballar per a la seva conservació.
Reportatge sobre el Projecte Gat Fer al programa “El medi ambient” de TV3
Amb la Fundació Barcelona Zoo col·laborem en l'estudi de les poblacions de gat salvatge a Catalunya.
En aquest enllaç podreu trobar l'estudi sobre la seva distribució i coexistència amb altres carnívors.