Grua coronada collnegra

Balearica pavonina

La grua coronada és fàcil d’identificar gràcies al plomall daurat que presenta al cap. Viu, sovint en grups força nombrosos, en àrees pantanoses i obertes on s’alimenta de petits rèptils i d’invertebrats, principalment llagostes, així com de matèria vegetal. En l’època de cria, s’intensifiquen les danses nupcials que les parelles fan esporàdicament durant tot l’any. Ponen dos o tres ous de color blau verdós en un niu gran fet a terra amb canyes, joncs i herbes.

Programa de Cria

ESB_Zoo_Captura

Hàbitat Natural

Sabanes de la franja saheliana al sud del Sàhara

Grua coronada collnegra
 • Distribució / Resident
 • Reproductor
 • Hivernant
 • Subespècies

Grau de risc

 • Extinta
 • Extinta en estat salvatge
 • En perill crític
 • En perill
 • Vulnerable
 • Gairebé amenaçat
 • Preocupació menor
 • Dades insuficients
 • No avaluada
Vulnerable

Taxonomia

Classe
Aves
Ordre
Gruiformes
Família
Gruidae

Característiques físiques

3-4
Birth Weight:
110-130
Fins a 20 anys

Biologia

Habitat
Aiguamolls
Vida social
Gregària
Alimentació
Omnívora

Reproducció

Gestació
28-36
Dies
Cria
2 a 4

Descobreix com són

Biologia

Descripció

La grua coronada collnegra és fàcil d’identificar gràcies al plomall daurat que presenta al cap, i també pel disseny histriònic i acolorit de la cara, amb tons negres a la corona i al front, blancs cap a les cobertores auriculars i vermells a les galtes. Es diferencia de l’altra espècie de grua coronada per tenir un plomatge general més fosc, per presentar unes petites carúncules que li pengen de la gola i per la coloració rogenca de la galta. Les ales són blanques i grises i la cua, rogenca amb tons terrosos. És un ocell d’una certa mida, ja que pot arribar a mesurar fins a 105 cm d’alçada.

Hàbitat

Habita en àrees humides obertes, tot i que pot ocupar gairebé qualsevol tipus d’hàbitat que sigui prou obert i humit.

Alimentació

És un ocell força generalista, tot i que la seva dieta està formada principalment de llagostes, petits rèptils i d’invertebrats, així com de matèria vegetal. Pot allunyar-se força de l’aigua per cercar aliment, habitualment en planures d’alçària, que tinguin algun punt d’aigua proper.

Reproducció

En l’època de cria, s’intensifiquen les danses nupcials que les parelles fan esporàdicament durant tot l’any. Ponen dos o tres ous de color blau verdós en un niu gran fet a terra amb canyes, joncs i herbes, que solen situar a la vora de les ribes dels rius, llacs i maresmes que habiten. La incubació dura d’uns 28 a 31 dies i la porten a terme ambdós membres de la parella, tot i que, durant la nit, sol ser preferentment la femella qui cova els ous.

Conducta

Viu sovint en grups força nombrosos i, tot i tenir un caràcter no migrant i resident en gran part de la seva distribució, regularment emprèn viatges de certa distància en la cerca d’aliment. També fa moviments en grans grups per tal de cercar punts d’aigua alternatius durant les èpoques de sequera, fet que la fan sensiblement nòmada.

Estatus i programes de conservació

És una espècie que es troba en situació vulnerable al llarg de la seva distribució, especialment en aquells països on es caça o hi ha un excés de pressió humana, hi ha sequeres prolongades o hi ha una pèrdua d’hàbitat considerable. El Parc Zoològic de Barcelona participa en el Llibre de Registre Europeu (ESB) d'aquesta espècie en captivitat.