Tigre de Sumatra
De costums solitaris i hàbits nocturns, el tigre és el felí vivent de grandària més gran, amb exemplars que arriben a pesar més de 300 kg. La seva àrea de distribució abasta des de Sibèria fins a les illes de la Sonda, tot i que s’ha reduït molt avui dia a causa de la caça i la destrucció del seu hàbitat.
La subspècie del Zoo és la de Sumatra, Panthera tigris sumatrae, que habita tan sols en aquesta illa d’Indonèsia.
Programa de Cria
Hàbitat Natural
Sumatra.
- Distribució / Resident
- Reproductor
- Hivernant
- Subespècies
Grau de risc
- Extinta
- Extinta en estat salvatge
- En perill crític
- En perill
- Vulnerable
- Gairebé amenaçat
- Preocupació menor
- Dades insuficients
- No avaluada
Taxonomia
Característiques físiques
Biologia
Reproducció
Biologia
El tigre de Sumatra té el rècord comprovat del tigre més petit conegut, una femella adulta que tan sols va pesar 72 kg. A més, es distingeix pel color general més fosc, per tenir una petita crinera al clatell i perquè és la subespècie que té més llargs els flocs de pèl de la cara.
Típics animals forestals, a l’illa de Sumatra els tigres viuen tant als boscos de plana de les terres baixes com als boscos de muntanya.
Els tigres són animals solitaris que acostumen a caçar de nit. Capturen tota mena de preses, habitualment cérvols o porcs senglars, però també poden depredar micos, aus, peixos o fins i tot cocodrils. Els orangutans podrien ser també preses potencials del tigre de Sumatra, però això és molt poc freqüent atès que aquests grans primats baixen molt poques vegades al terra.
Els tigres de Sumatra es poden reproduir a qualsevol època de l’any i el seu període de gestació és d’uns 103 dies de mitjana. Normalment neixen entre dos i quatre cadells en cada part, encara que en poden arribar a ser fins a sis. Neixen en un cau amagat entre la vegetació o les roques, i no comencen a sortir per primer cop fins al cap de tres o quatre setmanes. Resten amb la mare fins que tenen uns dos anys d’edat.
Són animals solitaris i territorials, que marquen els límits del seu àmbit amb olors sobre arbres i arbusts. Les femelles poden solapar el seu territori amb el d’un mascle, però no amb altres femelles. Solen caçar de nit, de vegades desplaçant-se grans distàncies en busca de les preses.
El tigre abans vivia a tot Sumatra, però avui la major part dels animals es troben concentrats a les àrees muntanyoses de la serralada volcànica de Burit Barisan, al centre de l'illa. El darrer cens d'aquest animal (2008) ha donat un nombre de no gaire més de 500 exemplars supervivents. Actualment s’enfronta amb l’amenaça de la destrucció del seu hàbitat i la caça il·legal per comercialitzar amb les seves parts per a la medicina tradicional oriental o com a trofeu.
El Parc Zoològic de Barcelona participa en l’EEP d’aquesta subespècie.