Benestar animal: Cuidant la Misha

Benestar animal: Cuidant la Misha

 

La Misha, un dels ossos que viuen al nostre Zoo, té una rinitis d’origen al·lèrgic. Fa un temps, els seus cuidadors van veure que presentava sequedat a la trufa   --el nom que rep la punta humida del morro d’alguns animals--, una mucositat que sovint li tapava les dues narines, i respiració roncaEl Servei veterinari del Zoo, amb la col·laboració d’especialistes, la van anestesiar i van diagnosticar-li aquesta malaltia.

 

Inicialment, la nostra óssa va respondre bé a l’eliminació d’al·lèrgens i a la teràpia oral o injectable. Però, com en les persones i els animals domèstics, les al·lèrgies evolucionen i poden ser difícils de controlar, com ha passat en el seu cas. Per aquesta raó, la Misha rep una atenció constant i els seus cuidadors i cuidadores li fan cures per eliminar l’excés de mucositat i pal·liar la rinitis.

 

 

Els tractaments que se li han aplicat inclouen la hidratació nasal (inhalació de vapors), l’eliminació d’excés de mucositat i rentats nasals, juntament amb teràpies locals antiinflamatòries. Tot això és possible perquè els seus cuidadors i cuidadores s’han guanyat la confiança de la Misha, un animal tafaner però una mica poruc, que gràcies a la dedicació i professionalitat dels cuidadors col·labora en tot moment. Amb les cures diàries, fins i tot s’ha tornat més confiada i juganera. Deu ser perquè sempre l’espera un bon premi, com ara una bona cullerada de mel!

 

A banda del tractament, la Misha té també la seva estona diària d’esbarjo. Els ossos del Zoo fan cada dia un programa molt complet de jocs i activitats que els preparen els seus cuidadors i cuidadores. En el cas de la Misha, s’han eliminat tots els que li poden causar algun tipus d’irritació (sacs d’arpillera, espècies com el pebre, el mentol…) i s’han substituït per elements més neutres com els cons de tràfic, boies, excrements o pèl d’herbívors, sacs de paper, entre d’altres. El seu preferit són les capses de cartó amb trossos de fruita, carn o paté amagats. La seva dieta també es revisa perquè s’adeqüi a les seves necessitats.

 

 

 

 

 

Comencem un tractament innovador amb cèl·lules mare

 

Cèl·lules mare mesenquimalsLa falta de resposta a les teràpies habituals ens ha fet buscar altres alternatives, i fa pocs dies, gràcies a la col·laboració d’Equicord, empresa líder en teràpies veterinàries avançades, la Misha ha rebut un tractament innovador amb cèl·lules mare per a la seva rinitis. L’equip d’Equicord ha processat una mostra del seu teixit adipós per obtenir cèl·lules mare mesenquimals, que ofereixen una bona opció en el tractament de malalties d’origen al·lèrgic gràcies a la seva funció immunosupressora, a més de la seva capacitat de reparació de teixits i la secreció de diferents factors biològics beneficiosos en aquest tipus de malalties.

 

 

El benestar dels animals és sempre una prioritat al Zoo i hem volgut explorar noves opcions per ajudar la nostra óssa a millorar aquesta condició crònica que pateix. Esperem que sigui així!

 

 

Misha

 

 

 

Situació de l’os bru

La Misha és una óssa bruna (Ursus arctos) d’uns 20 anys, que va ser abandonada i rescatada quan era una cria. Va arribar a Barcelona des del Zoo de Bojnice (Eslovàquia) a final del 2000 amb el seu company Matjo i forma part d’un programa europeu de conservació. La seva espècie habitava als boscos d’Europa, Àsia i Amèrica del Nord, però la persecució constant de l’home l’ha arraconat als indrets més allunyats de la nostra presència. Encara és comuna en algunes regions septentrionals de la seva àrea de distribució, però en moltes d’altres, com la del nostre país, es troba avui en greu perill d'extinció. A l’Estat espanyol n’hi ha dues poblacions, la del Cantàbric, separada en dos nuclis aïllats, però que encara manté més de dos centenars d'exemplars, i la dels Pirineus, gairebé desapareguda i que darrerament s'ha reforçat amb l'alliberament d'animals procedents de l'est d'Europa. Sembla que aquesta darrera població s’està recuperant a poc a poc i en l’actualitat està formada ja per uns cinquanta exemplars.

 

Misha