Els lleons del Zoo estrenen casa!

Lleons a la Sabana del Sahel

 

Els lleons del Zoo estan d’estrena! Fa poc s’han mudat a una nova instal·lació a la zona del bioma de la Sabana-Sahel que comparteixen amb les girafes, les elefantes i altres habitants d’aquesta regió africana. El dia 4 d’aquest mes, en vam fer la presentació oficial als mitjans perquè tothom pugui conèixer aquest nou espai espectacular que ajuda a explicar un hàbitat molt vulnerable i millora les condicions de vida dels nostres carismàtics felins.

 

 

 

La instal·lació té una extensió de 2.000 m2, inclosos 400 m2 de dormitoris, i està formada per dunes i roques d’aspecte similar a les zones muntanyoses sahelianes. Té també una gran zona amb aigua que recrea les gueltes (espais d’aigua permanents o temporals que permeten la vida aquàtica a zones seques) característics de la zona representada, i un petit salt d’aigua que es posa en funcionament durant el període de pluges del Sahel (el nostre estiu) i que és l’encarregat d’omplir la guelta del Zoo quan toca.

 

 zoo barcelona

La Run-Run, la Nima i la Zala, de 16 anys, i el  Kiumbe de 4, s’han adaptat molt bé al seu nou habitat sahelià. El procés ha estat progressiu: han anat descobrint les diferents parts del seu nou espai a partir d’un ‘punt segur’ que es va establir al principi, i les han anat incorporant al que ara consideren ja el seu territori.

 

En funció de l’època de l’any, poden escollir la seva posició a la instal·lació -més ombra o més sol-, i se’ls pot observar sense molestar-los des de quatre miradors. Si hi ha sort, els podeu veure a tocar, separats només per un vidre, i admirar-ne la mida, imponent, i tots els detalls anatòmics de ben a prop. Les vistes generals de la instal·lació no es queden curtes, i estem molt satisfets de la valoració positiva que els nostres visitants fan del nou espai.

 

 

 La difícil situació dels lleons a la natura

 

zoobarcelonaTots tenim al cap la imatge dels lleons de la sabana africana, però històricament la seva distribució abastava tota la conca sud mediterrània, així com l’Orient Mitjà i també les muntanyes de Grècia, Macedònia i Bulgària, d’on es van extingir durant l’Imperi romà. La subespècie extingida més recentment de la Mediterrània és el gran lleó de l’Atles, que va desaparèixer de la natura a principis del segle passat.Al Sahel, n’hi ha poblacions petites i disperses i està extint en moltes de les seves zones de distribució saheliana original.

 Segons la Llista vermella de la UICN, el lleó (Panthera leo) es troba en situació Vulnerable, i pateix un declivi possiblement irreversible a l’Àfrica, on les seves poblacions ja no són viables fora de les reserves i els parcs nacionals. Entre les seves principals amenaces es troben la caça indiscriminada per a l’autodefensa dels humans i la ramaderia, la pèrdua i fragmentació dels hàbitats, i la falta de preses.

 

 

El Sahel del Zoo

 

zoobarcelonaDes de fa anys, el Zoo de Barcelona està activament compromès amb la conservació de la biodiversitat de la Sabana del Sahel i la divulgació i sensibilització dels seus valors naturals. El nostre nou model se centra en la fauna propera, però sense deixar de banda la participació en projectes de fauna llunyana als hàbitats naturals on l’expertesa i la capacitat tècnica dels nostres professionals pugui aportar beneficis directes a la conservació de la biodiversitat. És per això que hem inclòs aquest espai a l’actual pla estratègic del Zoo i treballem ja en les últimes fases de l’obra del gran complex dedicat a l’ecosistema sahelià: la tercera i última fase de la instal·lació de les elefantes i un nou Centre d’interpretació del Sahel, la primera part del qual veurà la llum en els pròxims mesos.

 

L’espai Sabana-Sahel, ubicat al cor del Zoo, ha estat dissenyat pensant en el  benestar de les espècies que l’habiten -elefants, girafes, lleons, gaseles dorcas i mangostes-, i constitueix un important recurs pedagògic per explicar les característiques de l’ecosistema del Sahel (extremadament depenent d’un curt període de pluges i, per tant, molt sensible als efectes del canvi climàtic) i els animals que hi viuen. Recrea també la vegetació i orografia d’aquest ecosistema predominantment pla i amb predomini de les acàcies, les gramínies i algunes euforbiàcies, i utilitza plantes originàries o altres espècies que ajuden a reproduir-ne el paisatge, gràcies a la col·laboració amb el Jardí Botànic de Barcelona.

 

 

El Sahel

 

El Sahel és una zona molt extensa de transició entre el desert del Sàhara i la sabana africana, que travessa el continent africà d’est a oest. De vegetació bàsicament herbàcia amb pocs arbres i arbusts escassos, es caracteritza per grans extensions generalment planes amb densitats variables d’animals segons la regió, amb poca aigua però amb dues estacions clarament diferenciades –seca i de pluges. Els països que comprèn són: Senegal, Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger, Nigèria, Txad, Sudan i Eritrea.

La regió està subjecta a moltes amenaces per a un important nombre d’espècies animals i vegetals, algunes de les quals ja desaparegudes i en procés de recuperació, com la gasela mhor (Nanger dama mhorr), la gasela dorcas (Gazella dorcas), l’òrix blanc (Oryx dammah), la tortuga d’esperons africana (Geochelone sulcata), i arbres com el baobab o el Koily (Mitragyna inermes) que estan en perill tant per la tala directa com pel sobre-pastoreig que pateixen les zones sahelianes.

sahel

 

Treball en equip a l’hàbitat natural

 

El Zoo col·labora en projectes de conservació i reintroducció d’algunes de les espècies més amenaçades del Sahel, com les gaseles Mohor i Dorcas, especialment a Senegal, conjuntament amb el Consell Superior d’Investigacions Científicas (CSIC), i en els pròxims anys, preveiem estendre aquests projectes a altres països de la regió i altres especies.

 

En els projectes al Sahel senegalès, hem treballat sempre amb la població local i, en especial amb una escola rural de la zona de Katané, dins la Reserva de la Biosfera de Ferlo Nord. Es tracta de membres de l’ètnia Peul o Fula, un poble nòmada que abasta tota aquesta extensa regió i que abans de les repercussions del canvi global i els conflictes bèl·lics convivia amb els seus ramats i la fauna salvatge.

 

No us perdeu el reportatge “Gasela Dorcas, projecte de reintroducció al Senegal” al nostre canal de YouTube https://youtu.be/TWXc1UF69XA

 

Zoo barcelona

Jaume Collboni, president de B:SM, i Laia Bonet, presidenta del Patronat de la Fundació Barcelona Zoo, van presentar la instal·lació als mitjans acompanyats de l’equip de B:SM-Zoo.